Ana SayfaGüncelİstanbul Maratonu’nu Kenya ve Etiyopyalı atletler kazandı

İstanbul Maratonu’nu Kenya ve Etiyopyalı atletler kazandı

HABER MERKEZİ – Bu yıl “İstanbul senin, durma koş” sloganıyla gerçekleştirilen maratonda, erkeklerde Kenyalı atlet Daniel Kipkore Kibet pist rekoru kırarak kazanırken, kadınlarda ise Etiyopyalı atlet Hiret Tibebu birinci oldu. Maratonda Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ile Dilek İmamoğlu da birlikte koştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) düzenlediği Vodafone 41. İstanbul Maratonu sona erdi.

“İstanbul senin, durma koş” sloganıyla koşulan maraton, Boğaziçi  Köprüsü’nün Anadolu Yakası’ndan start aldı.

Organizasyonun startını Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy verdi.

Start öncesi bir konuşma yapan İBB Başkanı İmamoğlu dünyanın hiçbir yerinde böyle bir coğrafya olmadığını belirterek, “Bu sadece bu güzel memleketimize, şehrimize nasip olmuş ve birazdan Anadolu’dan Trakya’ya, Asya’dan Avrupa’ya geçişi yapacağız. İçi sevgi dolu, barış dolu, huzur dolu, keyif dolu bir koşu ruhu var burada” dedi.

Koşunun hem İstanbul’a hem ülkeye hem de bütün dünyaya barış getirmesini dileyen İmamoğlu, “Bu zaten aynı zamanda bir iyilik koşusu. Bütün iyilikler sporun, sportmen ruhuyla, centilmenliğiyle atacağınız her adımda karşılık bulmasını diliyorum. Hepinize başarılar dilerim” diye konuştu.

Üç kategoride koşuldu

Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan organizasyon, maraton (42 kilometre 195 metre), 15 kilometre koşusu ile 8 kilometrelik halk koşusu kategorilerinde gerçekleştirildi.

İstanbul Maratonu, 2012 yılından bu yana Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından açıklanan “altın maratonlar” listesinde bulunuyor.

140 bine yakın kişi koştu

Maratona 106 ülkeden yaklaşık 140 bin kişi katıldı.

Organizasyonda 42,195 kilometrelik çipli koşuda yaklaşık 4 bin, 15 kilometrelik koşuda ise yaklaşık 33 bin sporcu koştu.

8 kilometrelik halk koşusuna ise 100 bin civarında insan katılım gösterdi.

Maratonun 15 kilometre parkuru, “Türkiye’nin en çok sporcu ile koşulan yol yarışı” unvanını aldı.

Erkeklerde parkur rekoru kırıldı

58 elit atletin koştuğu maratonda erkeklerde son 4 yılın şampiyonları da koştu.

Maratonda erkeklerde Kenyalı atlet Daniel Kipkore Kibet pist rekoru kırarak kazandı.

Parkuru 2.09.44’lük derecesiyle bitiren Kibet, parkur rekorunun da yeni sahibi oldu. Bundan önceki rekor 2 saat 9 dakika 57 saniyelik derecesiyle geçen yılın kazananı Kenyalı Felix Kimutai’ye aitti.

Maratonda 2.09.57’lik derecesiyle Etiyopyalı atlet Yitayal Atnafu Zerihun ikinci, 2.10.09’luk zamanıyla Kenyalı sporcu Peter Kwemoi Ndorobo üçüncü oldu.

Kadınlarda ise Etiyopyalı atlet Hirut Tibebu oldu

Kadınlarda ise birinciliği Etiyopyalı atlet Hirut Tibebu 2.23.40’lık derecesiyle birinci sırada bitirdi.

Etiyopya’dan Tigist Abayechew 2.24.15’lik zamanıyla ikinci, Kenyalı Maurine Chepkemoi 2.24.16’lık derecesiyle üçüncü oldu.

2015’te Kenyalı Elias Kemboi Chelimo, 2016’da Kenya asıllı Azerbaycanlı atlet Evans Kiplagat, 2017’de Fransa’yı temsil eden Abraham Kiprotich, 2018’de Kenyalı Felix Kimutai birincilik ipini göğüslemişti.

Kadınlarda ise geçen yıl üçüncülüğü elde eden Etiyopyalı atlet Fatuma Sado ile beşinci olan Türkiyeli atlet Elvan Abeylegesse, maratonun favorileri olarak koştu.

ALİKEV Vakfı katıldı

Fotoğraf: Ercüment Akdeniz / Evrensel

Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), Ali İsmail’in düşlerini gerçekleştirmek ve burs sağladığı öğrenci sayısını artırmak için maratona katıldı.

Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ve ağabeyi Gürkan Korkmaz da ALİKEV gönüllüleri ile birlikte koştu.

Koşuda Dilek İmamoğlu da ALİKEV tişörtü giyip Emel Korkmaz’a eşlik etti.

Kendilerine destek veren herkese çok teşekkür eden Emel Korkmaz, “Ali İsmail’in kardeşleri, arkadaşları yanımdalar, çok mutluyum. ALİKEV her sene daha da büyüyor, daha çok çocuğa burs imkanı sağlayabilmek için koşuyoruz” dedi.

Gürkan Korkmaz da bu sene 200 öğrenciye burs vermek için koştuklarını belirterek “Annemle birlikte Ali İsmail’in düşlerinin peşinden koşuyoruz. Herkesi desteğe ve önümüzdeki senelerde birlikte koşmaya davet ediyoruz” dedi.

TGS de maratonda

Türkiye Gazeteciler Sendikası da (TGS) “Basın özgürlüğü ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması” talebiyle maratona katıldı.

Trafiğe kapalı yollar

Maraton sebebiyle Boğaz Köprüsü dahil tüm parkur güzergahı ve bağlantılı yollar saat 15.00’e araç trafiğine kapatıldı.


İstanbul Maratonu nedeniyle yarın bazı yollar trafiğe kapalı olacak


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Almanya'nın Dresden kentinde "Nazi olağanüstü hali" ilan edildi
Sonraki Haber
Türkmenistanlı bir kadın İstanbul'da gittiği karakolda darp edildi