Ana SayfaGüncelKadıköy sokaklarında yoksulluğa karşı maskeli eylem

Kadıköy sokaklarında yoksulluğa karşı maskeli eylem

HABER MERKEZİ – İstanbul Kadıköy’de sokağa çıkan bir grup üniversite öğrencisi Joker, V For Vandetta, mor ve gökkuşağı renkli maskeleriyle kapitalizmin insanları sürüklediği yoksulluğa ve ölümlere karşı eylem düzenledi.

Direnişçi Üniversiteliler (Diren Üniversite) öncülüğünde bir grup üniversite öğrencisi İstanbul’un Kadıköy ilçesinde kapitalizm karşıtı protesto gerçekleştirdi.

“Yoksulları intihara sürükleyen kapitalist düzeniniz batsın” yazılı pankart taşıyan öğrenciler, Kadıköy sokaklarında maskeli yürüyüş düzenledi.

Joker, V For Vandetta, mor ve gökkuşağı renkli maskelerle yürüyüş yapan üniversite öğrencileri, İstanbul Fatih’te borçları nedeniyle intihar ettiği belirtilen dört kardeşe dikkat çekti.

“Bu ülkede 4 kardeş, 4 yetişkin insan; bu sefil düzen içerisinde sessizce intihar etti. Bizler bu sessizliği bozmak zorundayız.”

“Bizleri genç işsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe mahkum eden kapitalizmin çarkları arasına bedenlerimizi bırakmak istemiyoruz” diyen öğrencilerin eylemlerinde attıkları sloganlardan bazıları şöyle: “İsyan, Devrim, Özgürlük”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm”, “Zengine Cennet, Yoksula Sefalet, Ya Adalet Ya Kıyamet”, “Milyonlar Aç, Milyonlar İşsiz, İşte Kapitalist Düzeniniz”.

Eylemde Şili, Lübnan, Ekvador, Haiti ve dünyadaki yoksulluğa, neoliberalizmin yarattığı tahribata karşı sokakta olan halklara da “Dünya yanarken bu sokaklar susar mı sandınız? Dünyada dolaşan hayalet burada” diyerek selam gönderildi.

Öğrenciler eylemlerini ise “Bu halkı açlığa ve ölümlere mahkum edenler bilsinler ki iktidarınızı da kapitalist düzeninizi de yıkacağız” diyerek bitirdi.

Dört kardeşin intiharı

İstanbul’un Fatih ilçesinde, dört kardeş 5 Kasım Salı günü kapısına “Dikkat siyanür var” yazılı not astıkları evlerinde ölü bulundu.

48 yaşındaki Cüneyt Yetişkin, 54 yaşındaki Oya Yetişkin, 56 yaşındaki Yaşar Yetişkin ve 60 yaşındaki Kamuran Yetişkin’e yapılan ön otopside, kardeşlerin siyanür içtikleri ortaya çıktı.

Kardeşlerin oturduğu binanın altında bir bakkal dükkanı işleten Yusuf Deniz, BBC Türkçe’ye verdiği demeçte, dört kardeşin 15 yıldır kendisinden alışveriş yaptığını, son zamanlarda da maddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Deniz, kardeşlerin kendisinden günde altı yedi ekmek aldıklarını da belirtti.

Maaşlarına da haciz konan kardeşlerin oturdukları dairenin elektriği 607 liralık borç nedeniyle ölümlerinin ardından BEDAŞ ekipleri tarafından kesildi.

BEDAŞ, daha sonra yaptığı açıklamada dairenin elektriğinin kesilmesinin “acı bir tesadüf” olduğunu, elektriği kesen ekiplerin olaydan habersiz olduklarını belirtti ve daireye yeniden elektrik verildiğini bildirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ise “BEDAŞ’ın yaptığı elektrik kesme uygulaması kabul edilemez. Yapılan bu uygulama sonrası BEDAŞ ve tedarik şirketi olan CK Boğaziçi EPSAŞ’a yönelik soruşturma sürecini başlattık” dedi.


Bu haberde bianet’ten yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Paylan'dan Erdoğan'a: Babaannemin meselesi nasıl arkeologlara bırakılır?
Sonraki Haber
Karınca'nın vizyon seçkisinde bu hafta: 'Pavarotti' ve '‘Tanrı vardır, adı Petrunya’dır'