Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlar Diyarbakır’da yürüdü: Katliamlarla dolu bu yaşamı kabul etmiyoruz

Kadınlar Diyarbakır’da yürüdü: Katliamlarla dolu bu yaşamı kabul etmiyoruz

HABER MERKEZİ – 25 Kasım nedeniyle bazı Kürt illerinde kadınların yapmak istedikleri yürüyüşler engellendi. Diyarbakır’da ise yasak yoktu, kadınlar “Gece Yürüyüşü” düzenledi. Burada konuşan HDP Milletvekili Leyla Güven, “Yasta değil isyandayız. Söz veriyoruz. Şiddete karşı özgür bir toplum yaratacağız” dedi.

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle birçok kentte alanlardaydı.

Kürt illerinde de erkek-devlet şiddetine karşı kadınlar sokaklardaydı. Ancak bazı illerde yapılmak istenen yürüyüş, eylem ve etkinliklere valiliklerin koyduğu yasaklar gerekçesiyle izin verilmedi.

Mardin’in Kızıltepe ve Şırnak’ın Cizre ilçeleri ile Van, kadınların engellendiği yerlerdendi.

Buralarda kadınlar yasak kararlarını basın açıklamalarıyla protesto etti.

img

Diyarbakır’da ise kadınlar “Gece Yürüyüşü” düzenledi.

Rosa Kadın Derneği öncülüğünde, Şiddet ve Mücadele Ağı ile Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) çatısı altında bir araya gelen kadınlar, Ofis Kavşağı’ndan İstasyon Meydanı’na dek yürüdü.

İstasyon Meydanı’nda yürüyüşlerini sonlandıran kadınlar, burada 25 Kasım’ın önemine değinen bir açıklama gerçekleştirdi.

Rosa Kadın Derneği Kurucu Üyesi Bedriye Aydın, otoriter, milliyetçi, militarist, cinsiyetçi ve yasakçı politikalara karşı sokaklarda olacaklarını belirtti.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven de burada kısa bir konuşma yaptı.

Her gün birçok kentte kadınların katledildiğini ifade eden Güven, kadın cinayetlerinin politik olduğunu belirterek, “AKP ve MHP bloğu bu zihniyeti en üste taşımıştır. Biz katliamlarla dolu bu yaşamı kabul etmiyoruz” dedi.

Kadınların barış istediklerini belirten Güven, “Yasta değil isyandayız. Söz veriyoruz. Şiddete karşı özgür bir toplum yaratacağız” diye konuştu.

Previous post
Kadınlar polis ablukasındaki İstiklal'den haykırdı: Artık yeter!
Next post
Tüm Türkiye kayyımlaşırken – Özgür Amed