Ana SayfaManşetKadınlardan “yaralama” diyen savcıya: Berfin Özek’in ölmesi mi gerekiyordu?

Kadınlardan “yaralama” diyen savcıya: Berfin Özek’in ölmesi mi gerekiyordu?

HABER MERKEZİ – Kadınlar, Berfin Özek’e kezzapla saldıran Ozan Çeltik isimli erkek için ‘öldürmeye kastı’ndan değil de ‘kasten yaralama’dan ceza istenmesine “İddia makamı kadınların ölmesini bekliyor, yaşam hakkı elinden alınan Berfin’in de mi ölmesi gerekiyordu?” sözleriyle tepki gösterdi. Berfin’in avukatı ise “Eylemin gerçek karşılığı ve kamu vicdanını rahatlatan bir ceza verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan 19 yaşındaki Berfin Özek, 15 Ocak’ta ayrıldığı Casim Ozan Çeltik isimli erkek tarafından kezzaplı saldırısına maruz kalmıştı.

Saldırının ardından tutuklanan Çeltik hakkında, yargılandığı İskenderun 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, iddianameyi “kasten adam öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla hazırlayan savcı, 3 gün önceki duruşmada yeni mütalaasında “öldürme kastının” olmadığına dair hukuki değerlendirme yaptı.

Yani Çeltik’in “kasten yaralama” suçundan ceza alması talep edildi.

“Ölmesi mi gerekiyordu?”

Befin’in hukuk mücadelesine dair İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’nde İskenderun Kadın Platformu bir bilgilendirme toplantısı yaparak bu talebe tepki gösterdi ve talepleri dillendirdi.

Avukat Mehtap Sert, 26 Kasım’da görülen üçüncü duruşmayı anımsatarak, dava dosyasına HTS kayıtları ve kamera görüntü analizlerinin geldiğini belirtti.

Mütalaada sanık lehine “yaralamadan” ceza talep edildiğini hatırlatan Sert, Berfin’e dönük saldırının detaylarını paylaştı:

“Sanık, Özek’in yüzüne 1,5 litre yanıcı madde döktü; burun delikleri yandı, dudakları yok oldu, yüzü komple yandı, boynu, göğsünün üstü ve elleri yandı. Gözlerinin birinde tamamen ışık söndü diğer gözde ise yüzde elli. Talep edilen mütalaa ile tamamen ışığı söndürülmeye çalışılmaktadır. Savcılık makamının ‘ağzı doğrudan hedef alınmamıştır’ şeklindeki değerlendirmesi hukuken kabul edebileceğimiz bir değerlendirme olmadığı gibi vicdani bir değerlendirme de değildir.”

Sanık erkeğin tereddüde yer bırakmayacak şekilde Berfin’i “öldürme kastı” ile hareket ettiğini vurgulayan Sert, Türkiye’de kadına dönük şiddet ve cezasızlığa dikkat çekti.

Yargının empati kurmasını ve şiddetin ödüllendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Sert, “İddia makamı kadınların ölmesini bekliyor. Yaşam hakkı elinden alınan Berfin Özek’in de mi ölmesi gerekiyordu?” diye sordu ve ekledi: “Berfin Özek kamu vicdanı için mihenk taşıdır.”

Özek’ten ‘birlikte mücadele’ çağrısı

Toplantıda konuşan Berfin ise adalete güvendiğini ve sanığın en ağır cezayı almasını istediğini ifade etti.

Savcılığın sanığa ilişkin verdiği mütalaada “kasten yaralama” suçundan ceza verilmesi talebini şok içerisinde karşıladığını kaydeden Berfin, savcının empati kurarak ceza vermesini istedi.

Sanık Çeltik’in “pişman olmadığını” söylediğini ve katıldığı ilk duruşmada kendisine güldüğünü aktaran Berfin, adaletin yerini bulması ve  kadına yönelik şiddetin son bulması için tüm kesimleri birlikte mücadele vermeye çağırdı.

Ne olmuştu?

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan 19 yaşındaki Berfin Özek, 15 Ocak’ta ayrıldığı Casim Ozan Çeltik isimli erkek tarafından kezzaplı saldırıya uğramış, yüzünde ve göğsünde yanıklar oluşmuştu.

Berfin’in tedavisi kadınların mücadelesi üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılırken, tutuklanan Çeltik’in İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yargılanmasına başlanılmıştı.

Casim Ozan Çeltik’e ilişkin görüntü karşılaştırması yapan Ulusal Kriminal Bürosu’nun davanın üçüncü duruşması öncesi raporunu tamamlamıştı. Raporda, saldırganın anatomik yapısının Çeltik’le uyumlu olduğu belirtilmişti.

Berfin’in avukatı Mehtap Sert, bu raporu “Kriminalin raporu, suçun sanık tarafından işlendiğine dair bir veri daha oldu” şeklinde değerlendirmişti.

Davanın 26 Kasım’da görülen üçüncü celsesinde savcı, sanık Çeltik’in “kasten yaralama” suçundan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Bir sonraki duruşma 7 Ocak 2020 tarihinde yapılacak.

Previous post
Irak'ta protestolar: Ölü sayısı 400'ü aştı, Başbakan Abdülmehdi istifa ediyor
Next post
5 Haziran Katliamı Davası: Üç sanığa ağırlaştırılmış müebbet istendi