Ana SayfaGüncelKayyum hazırlığı: HDP’li dört belediye eşbaşkanı gözaltına alındı

Kayyum hazırlığı: HDP’li dört belediye eşbaşkanı gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – HDP yönetimindeki Mardin’in Savur, Mazıdağı ve Derik ile Urfa’nın Suruç belediye eşbaşkanları gözaltına alınırken, belediye binaları da polis ablukasında.

Mardin’de Savur Belediye Eşbaşkanı Gülistan Öncü, Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Nalan Özaydın, Derik Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez ile Urfa’da Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Haklarında başlatılan soruşturmalar gerekçe gösterilerek gözaltına alınan HDP’li dört belediye eşbaşkanı, Mardin ve Urfa’daki emniyet müdürlüklerine götürüldü.

Eşbaşkanların gözaltına alınmasının ardından belediye binaları da polisler tarafından abluka altına alındı.

Suruç Belediyesi’ne Türk bayrağı asıldı

Hatice Çevik’in gözaltına alınması sonrası Suruç Belediyesi’ne giren polisler binaya dev bir Türk bayrağı astı.

Suruç Belediyesi’ne girmek isteyen HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ve beraberindekiler, polis tarafından bina önünden uzaklaştırıldı. Bunun üzerine HDP’liler, belediye karşısında oturma eylemi başlattı.

Gözaltı sayısı artabilir

Bu arada eşbaşkanların yanı sıra Derik Belediyesi’nde çalışan dört kişinin de gözaltına alındıkları bildirildi. Gözaltı sayısının artabileceği belirtiliyor.

HDP’den açıklama

Sabah saatlerinde HDP’li dört belediye eşbaşkanının gözaltına alınmasına ilişkin HDP’den açıklama geldi.

HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen partinin sözcüsü Günay Kubilay, “Dikkatinizi çekmek isterim ki, bugün gözaltına alınan arkadaşlarımızın tamamı kadın” dedi.

“Kayyımın aynı zamanda özgür kadın iradesine yönelik bir saldırı olduğunu kendileri itiraf etmişlerdi. Üstelik 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele haftasındayız ve AKP kadın iradesine yönelik saldırıyı büyüterek derinleştiriyor.”

Kubilay, 31 Mart seçimlerinden bugüne kadar HDP’li 32 belediye eşbaşkanının gözaltına alındığını ve bunlardan 14’ünün tutuklandığını ifade etti.

HDP Sözcüsü, “31 Mart seçimlerinde aldığımız 65 belediyeden 6’sı KHK kumpası ile gasp edilmişti. Bu zamana kadar 20 belediyemize kayyum atandı” diye de ekledi.

Ayrıca Kubilay, 20 Kasım’da partinin MYK ve PM üyeleri ile belediye eşbaşkanları, meclis üyelerinin katılımıyla düzenleyecekleri toplantıda, yeni sürece ilişkin yol haritalarını belirleyeceklerini açıkladı.

Üçü büyükşehir 20 belediyeye kayyum

31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmıştı.

Bu kayyumları diğer il ve ilçeler takip etti, hala da ediyor. Şu ana kadarki ‘kayyum kronolojisi’ şöyle:

  • 17 Eylül’de Diyarbakır’ın Kulp
  • 18 Eylül’de Erzurum’un Karıyazı
  • 18 Ekim’de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin
  • 22 Ekim’de Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş
  • 29 Ekim’de Şırnak’ın Cizre
  • 2 Kasım’da Van’ın Saray
  • 4 Kasım’da Mardin’in Kızıltepe
  • 9 Kasım’da Van’ın İpekyolu
  • 13 Kasım’da Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro ile Şırnak’ın İdil ilçeleri ve Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi

Böylece bugüne dek HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 20 belediyesine kayyum atanmış oldu.


Araştırma: ‘HDP kayyumlara karşı radikal tavır sergilemeli’


Karınca, Mezopotamya Ajansı
Previous post
Hapisteki Yazarlar Günü: "O ülkede hala nasıl yaşayıp yazabiliyorsunuz?"
Next post
Okullarda ilk ara tatil bugün başlıyor