Ana SayfaGüncelKayyum protestoları: Dördü gazeteci 49 kişiye iki ayrı dava

Kayyum protestoları: Dördü gazeteci 49 kişiye iki ayrı dava

HABER MERKEZİ – İstanbul Kadıköy’de yapılan kayyum protestolarına katılan ve bu eylemleri takip eden dördü gazeteci 49 kişi hakkında iki ayrı dava açıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere kayyum atanmasına ilişkin İstanbul Kadıköy’de 20 ve 23 Ağustos tarihlerinde yapılmak istenen protestolara yönelik yapılan polis müdahalelerinde gözaltına alınan 49 kişi hakkında iki ayrı iddianame hazırlandı.

Dördü gazeteci 49 kişiye “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla ayrı ayrı hapis cezaları istendi.

Kayyum atamalarına dair 20 Ağustos’ta HDP Kadıköy İlçe Örgütü tarafından Süreyya Operası önünde yapılmak istenen açıklamayı engelleyen polis, çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına almıştı.

Aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, gazeteciler Taylan Öztaş ve Tunahan Turhan’ın da olduğu 38 kişi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Soruşturma yürütülen bu 38 kişi hakkında hazırlanan iddianamede yer alan sanıklardan Ali Düzkün adlı kişinin dosyası ise götürüldükleri hastanede bir polise yönelik fiili dolayısıyla ayrıldı.

İddianame sunulduğu Kartal’daki İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Duruşma tarihi olarak ise 19 Mart 2020 belirlendi.

İkinci dava 11 kişi hakkında

23 Ağustos’ta ise bu kez HDP Kadıköy Gençlik Meclisi tarafından Zeki Göçer Kültür Merkezi önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahale etmiş, aralarında gazeteciler Berfin Aslan ve Mehmet Şahin’in de bulunduğu 11 kişi gözaltına alınmıştı.

Adli kontrol şartı ile serbest bırakılan bu 11 kişi hakkında Kartal Cumhuriyet Başsavcısı tarafından “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla yürütülen soruşturma davaya dönüştü.

Sunulan iddianameyi kabul eden Kartal’da bulunan İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesi, duruşma tarihi olarak 22 Kasım 2019’u belirledi.


Mezopotamya Ajansı
Previous post
300 işçi, İstanbul Havalimanı'ndaki iş cinayetinden sonra iş bıraktı
Next post
Partisinden istifa eden Yeneroğlu'ndan AKP'li Ünal'a yanıt