Ana SayfaGüncelKızıltepe’ye de atandı, kayyumlu HDP’li belediye sayısı 15 oldu

Kızıltepe’ye de atandı, kayyumlu HDP’li belediye sayısı 15 oldu

HABER MERKEZİ – Mardin’in Kızıltepe Belediyesi’ne de kayyum atandı. Böylece 31 Mart seçimlerinden bu yana HDP yönetimindeki 15 belediyeye kayyum atanmış oldu. HDP ise “İktidar oy hırsızıdır, emek hırsızıdır. Halk iradesini yok saymaktadır. Adeta sömürge valileri ve kaymakamları atanmaktadır” sözleriyle tepki gösterdi ve muhalefete hem uyarıda bulundu hem de çağrı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Mardin’in Kızıltepe Belediyesi’ne kayyum atandı.

İçişleri Bakanlığı, Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz’ı görevden alarak İlçe Kaymakamı Hüseyin Çam’ı kayyum olarak atadı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, duruma tepki gösteren eşbaşkan Yılmaz, dün gece saatlerinden itibaren belediye binasına girmek istedi ancak polis engeliyle karşılaştı.

Görevden alındığına dair tebligatı isteyen eşbaşkan Yılmaz’a polisler,  “Hukuksuzluk varsa bunu çözersiniz, ondan sonra girersiniz. Zamanı gelince göreceksiniz” sözleriyle yanıt verdi.

https://twitter.com/MAturkce/status/1191238641043017728?s=20

31 Mart yerel seçimlerinde HDP’nin yüzde 70.45 oyla kazandığı Kızıltepe Belediyesi’ne eşbaşkan olarak Nilüfer Elik Yılmaz ile Salih Kuday seçilmişti.

HDP’den tepki ve muhalefete çağrı

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında kayyum atamalarına tepki gösterdi.

Kayyum atamalarının iktidarın “irade hırsızı” olduğunu gösterdiğini ifade eden Oluç’un açıklamasından satır başları şöyle:

“İktidar oy hırsızıdır, emek hırsızıdır. Halk iradesini yok saymaktadır. Sandık hukukunu ve adaletini yok saymaktadır.
“Türkiye tarihine baktığımızda, bu iktidar ile muhafazakar sağ partilerin önemli bir geleneği yıkılmıştır. Muhafazakar sağ partilerin ‘millet iradesi’ geleneğini bu iktidar yıkmıştır. Artık muhafazakar sağın bir sandık iradesi kararlılığı, ilkesi kesinlikle yoktur.
“Sandık hukuku ve adaleti kalmamıştır. İktidar sadece belediye eşbaşkanlarımızın görevden uzaklaştırılmasıyla yetinmemiştir, aynı zamanda belediye meclis üyelerimizi de görevden uzaklaştırmaktadır.
“Bu iktidar zulüm ve eziyet yapmaktadır, hukuksuzlukla yetinmemektedir. Haydutluk yapan, çeteleşmiş bir iktidarın en bariz göstergeleridir bunlar. Şimdi biz ‘Kürt düşmanısınız’ dediğimizde itiraz ediyorlar, ama Kürt düşmanlığı budur işte. ‘Kürtsen seçtiğini saymıyoruz. Kürtsen verdiğin oyları saymıyoruz, gasp ediyoruz. Kürtsen senin seçtiğin değil benim atadığım yönetecek’ diyor bu iktidar. ‘Kürtsen nefes alma, yürüme, düşünme, gösteri yapma, fikrini söyleme’ diyor bu iktidar. ‘Kürtsen sana hukuk yok’ diyor bu iktidar. ‘Kürtsen sana hak yok’ diyor bu iktidar. Yani, ‘Kürtsen sana yaşam alanı tanımıyorum’ diyor bu iktidar. Bu yapılanların tercümesi budur.
“Adeta sömürge valileri ve kaymakamları atanmaktadır. Öyle bir dönem yaşanmaktadır. ‘Kayyım rejimi’ derken işte bunu kastediyoruz.”

Buna karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Oluç, “Çünkü halkın, seçmenin iradesi, sandık hukuku ve adaleti bu siyasetle kayyımlaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

Sadece HDP’li belediyelere kayyum atanmadığını, iktidarın kaybettiği bütün belediyeleri, özellikle de büyükşehirleri “Nasıl yaparız da yönettirmeyiz” diye hesap içinde olduğunu söyleyen Oluç, “Özellikle İstanbul Boğaziçi üzerinde sürdü bu tartışmalar. Bir tür gölge belediyeler yaratmaya çalışıyorlar” dedi.

Oluç devamla da muhalefete hem uyarı hem çağrı yaptı:

“Bizim belediyelerimize kayyım atanıyor, sesinizi çıkarmıyorsunuz. Olağanmış gibi düşünüyor ve davranıyorsunuz. Bu olağan değil, olağanüstü. Kayyım rejimi kurumsallaşıyor. Eğer buna sesinizi daha fazla çıkarmazsanız, buna itirazınızı daha köklü yükseltmezseniz, yarın sizin elinizdeki büyükşehirlerin yetkileri kısılırken kılınızı bile kıpırdatamazsınız.
“Bir kere demokrasi ilkelerinden, bir kere hukuktan taviz verirseniz, aman sesimizi çıkarmayalım bize dokunmasınlar diye düşünürseniz, emin olun ki yarın size dokunduklarında kimse ses çıkaramaz hale gelecektir.”

Üçü büyükşehir 15 belediyeye kayyum

31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmıştı.

17 Eylül’de Diyarbakır’ın Kulp, 18 Eylül’de Erzurum’un Karıyazı, 18 Ekim’de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin, 22 Ekim’de Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş belediyelerine; 29 Ekim’de Şırnak’ın Cizre, 2 Kasım’da ise Van’ın Saray belediyelerine kayyum atanmıştı.

Son olarak Kızıltepe Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla beraber HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 15 belediyesine kayyum atanmış oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul ve Tekirdağ’da ıspanak zehirlenmeleri, yetkililerden açıklama
Sonraki Haber
Yüksekova'da iş cinayeti