Ana SayfaDünyaKolombiya’da protestolar: En az üç kişi yaşamını yitirdi

Kolombiya’da protestolar: En az üç kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Kolombiya’da genel grev kararı alınmasının ardından yüz binlerce kişinin katıldığı hükümet karşıtı protestolarda en az üç kişi hayatını kaybetti, 120’yi aşkın kişi de yaralandı. Protestoların ardından sağcı Devlet Başkanı Duque sosyal reform sözü verdi.

Kolombiya’da işçi sendikaları, öğrenci birlikleri, çeşitli yerli toplulukların çağrısıyla alınan genel grev kararının ardından Cuma günü başkent Bogota başta olmak üzere birçok şehirde hükümet karşıtı protestolar düzenlendi.

Dün başlayan eylemlere katılanlar, sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetini protesto etti.

Genel grevin, Kolombiya’da 1977’deki grevden bu yana en geniş çaplı protestolar olduğu belirtiliyor.

Eylemlerde çatışmalar yaşanırken, en az üç kişi hayatını kaybetti 122 kişi de yaralandı.

Kolombiya Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo, iki gündür devam eden protestolarda 146 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Duque sosyal reform sözü verdi

Devlet Başkanı Duque, başkent Bogota’da sokağa çıkma yasağının ilan edildiği eylemlere ilişkin, hükümetin diyalog masasına oturacağını söyledi ve sosyal reform sözü verdi.

“Hükümet diyaloga inanıyor, bunu daha önce farklı yollardan yaptık. Biz halkını dinleyen bir hükümetiz. Gelecek haftadan itibaren, mevcut sosyal politikayı güçlendirmemize, eşitsizliği azaltmamıza, yolsuzlukla daha etkili mücadeleyi artırmamıza ve yasal bir şekilde huzuru inşa etmemize katkı sağlayacak ulusal müzakerelere başlayacağız.”

Nüfusu 7 milyonu aşan Kolombiya’nın başkenti Bogota’da 21.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklanmıştı.

Halk neden sokakta?

Kolombiya’da yüz binlerce kişi, sağcı lider Duque’nin ‘ekonomik reform paketi hazırlığına’ ve hükümetin eğitim politikalarına karşı çıkıyor.

Ayrıca yerli halk, insan hakları aktivistleri ve eski FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) gerillalarının öldürüldüğü cinayetleri hükümetin önlemekte yetersiz kalması, yine hükümetin FARC ile 2016’da imzalanan barış anlaşmasının şartlarına uymaması da protestoların nedenlerinden.


Karınca, Euronews, AFP



Önceki Haber
Cinsel istismardan tutuklanan erkek firar etti
Sonraki Haber
Şule Çet Davası: Sanıkların yeni mektupları ortaya çıktı