Ana SayfaÇalışma YaşamıKoton’dan işçilerin bazı taleplerine kabul, KOOP-İş’ten uyarı: İşe iadeler için mücadele sürecek

Koton’dan işçilerin bazı taleplerine kabul, KOOP-İş’ten uyarı: İşe iadeler için mücadele sürecek

HABER MERKEZİ – Sendikalaşma çalışmalarına başladıkları gerekçesiyle yaklaşık 50 kişiyi işten çıkaran Koton’da işçilerin bazı talepleri kabul edildi. KOOP-İŞ’ten yapılan açıklamada ise işe iadelerin yapılmadığına dikkat çekilerek, mücadelenin süreceği belirtildi.

Sendikalaşma çalışmalarının önüne geçmek için yaklaşık 50 çalışanının işine Genel Merkez talimatıyla son veren Koton’da işçilerin bazı talepleri kabul edildi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama Türkiye Kooperatif, Ticaret, Eğitim ve Büro İşçileri Sendikası’ndan (KOOP-İŞ) geldi.

Buna göre, Koton’un yayımladığı duyuruyla, “standart vardiya uygulamasına geçildiği, 10 lira olarak belirlenen yemek ücretlerinin 2020 yılının ilk gününden itibaren iyileştirileceği, primlerde sayım eksiği uygulamasının kaldırılacağı” ifade edildi.

Koton’un bu tavrının sendikal örgütlenme ile işçilerin mücadelesiyle ortaya çıktığının belirtildiği açıklamada, işten çıkarılan işçilerin işe iadesi gerçekleşene dek mücadelenin devam edeceği duyuruldu:

“Buradan işvereni bir kez daha uyarıyor, yanlışından vazgeçmeye, işten çıkardığı arkadaşlarımızı işe geri almaya ve sorunların çözümü için sendikamızla diyalog kurmaya davet ediyoruz. Aksi halde tüm Türkiye’de aynı anda başlattığımız mücadelelerimiz basın açıklamaları ve diğer demokratik yollarla, artarak devam edecektir.”

Ne olmuştu?

Türkiye’nin en bilinen tekstil firmalarından biri olan Koton’un, 25 Ekim tarihinde yaklaşık 25 çalışanını Genel Merkez talimatıyla işten çıkardığı belirtilmişti.

İşten çıkarılanlar, sendikalaşma çalışmalarının önüne geçmek için işlerine son verildiğini söylemişti.

“Koton çalışanları, ağır çalışma koşulları ve mobbing karşısında sendikalı olma kararı almışlardı. Bir süredir sosyal medya üzerinden sorunlarını ve taleplerini duyurmaya çalışan işçilere Koton Genel Merkez’den baskı uygulanmaya başlandı. Koton Genel Merkez sendikalaşmayı engellemek için Koton çalışanlarının açtığı sosyal medya hesaplarını takip eden 25 işçiyi işten attı.”

İşçilerin örgütlendiği Türkiye Kooperatif ve Büro İşçileri Sendikası da (KOOP-İŞ) bir açıklama yayınlayarak, İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere Koton mağazalarının yer aldığı tüm şehirlerde mücadele edileceği mesajını vermişti.

KOOP-İŞ Genel Başkanı Eyüp Alemdar ise, devam eden süreçte işten çıkarılanların sayısının 50’ye ulaştığını bildirmişti.




Önceki Haber
Açlık grevindeki Grup Yorum üyeleri için “adalet nöbeti”
Sonraki Haber
Gözaltına alınan dört Devrimci Partili tutuklandı