Ana SayfaDünyaKürt mülteci ve yazar Behrouz Boochani 6 yıl sonra özgür

Kürt mülteci ve yazar Behrouz Boochani 6 yıl sonra özgür

HABER MERKEZİ – 2013 yılından bu yana Pasifik’teki Manus Adası’ndan çıkmasına izin verilmeyen Kürt mülteci ve yazar Behrouz Boochani, Yeni Zelanda’ya geçtiğini ve artık özgür olduğunu duyurdu.

6 yıldır Manus Adası’ndan ayrılmasına izin verilmeyen Kürt mülteci ve yazar Behrouz Boochani, artık özgür.

Boochani, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile özgür olduğunu duyurdu.

Mesajında Yeni Zelanda’ya geçtiğini, 6 yıldan sonra özgür olmanın heyecan verici olduğunu belirten Boochani, ayağının tozuyla burada bir etkinliğe davet edildiğini duyurdu.

6 yıldır Manus Adası’nda mahsurdu

2013 yılına kadar İran’ın üçüncü büyük Kürt kenti İlam’da yaşayan 36 yaşındaki Behrouz Boochani, Kürtçe edebiyat dergisi Werya’nın kurucularından birisiydi.

Ancak 2013’te İran rejimine bağlı paramiliterler tarafından derginin bürosuna baskınlar gerçekleştirildi ve Boochani hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.

İran’ı terk etmek zorunda kalan Boochani, Avustralya’ya gitmek için yola çıktı ancak sığınma başvurusu Melbourne yönetimi tarafından kabul edilmeyince yolculuğu Pasifik Okyanusu’ndaki Manus Adası’nda son buldu.

Bir ay cezaevinde tutulan Boochani, gerçekleştirdiği sivil itaatsizlik eylemleri sonucunda serbest bırakıldı. Fakat bu kez Papua Yeni Gine’ye bağlı olan adadan çıkmasına izin verilmedi.

Manus Adası’ndaki yerlilerle birlikte yaşamaya başlayan Kürt mültecinin, cezaevi günlerinde bir yayınevine cep telefonu üzerinden gönderdiği kısa mesajlar geçtiğimiz yıl kitaplaştırıldı.

“No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison” (Dağlardan başka dost yok: Manus cezaevinden notlar) adıyla basılan kitabıyla Avustralya’nın en prestijli edebiyat ödülü ‘Victorian Premier’s Literary Award’a layık görüldü.

Ancak sığınma talebi reddedildiği için Avustralyalı yetkililer, Boochani’nin ödülünü alması için Melbourne’e gitmesine izin vermedi.

Melbourne’deki ödül törenine katılamayan Boochani, “Bu ödülün içinde bulunduğumuz duruma daha fazla dikkat çekeceğini, değişim yaratacağını ve bu barbar politikayı sonlandıracağını umuyorum” demişti.

Son olarak Boochani, Avustralya’nın saygın edebiyat ödüllerinden Ulusal Biyografi Yarışması’nda ödüle layık görülmüştü.

Öte yandan 2017 yılında, Behrouz Boochani’nin, Arash Kamali Sarvestani ile birlikte Manus Adası’ndaki günlerini konu alan “Chauka, Please Tell Us the Time” adlı bir belgesel yayınlanmıştı.

Previous post
İstanbul’da ‘suya zam’ protestosu ve İmamoğlu’na çağrı
Next post
Paylan: Her şey 1071’de başlamadı, daha önce burada yaşayan halklar vardı