Ana SayfaDünyaMacron “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” dedi, Merkel tepkili

Macron “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” dedi, Merkel tepkili

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, NATO’nun “beyin ölümünün” gerçekleştiğini söyledi, Almanya Başbakanı Merkel bu açıklamaya “yersiz bir sözlü saldırı” diyerek tepki gösterdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Britanya merkezli Economist dergisine verdiği röportajda, “Şu anda yaşadığımız NATO’nun (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) beyin ölümüdür” dedi.

ABD’nin NATO’ya danışmadan Suriye’den askerlerini çekmesini eleştiren Macron, “ABD ile NATO müttefikleri arasında stratejik karar alma süreçlerinde hiçbir şekilde koordinasyon yok” diye belirtti.

“Aynı zamanda bir diğer NATO üyesi Türkiye’nin, çıkarlarımızın söz konusu olduğu bir bölgede, koordinasyonsuz saldırgan eylemleri var.”

NATO Antlaşması’nın bir üyeye yapılan saldırıyı tüm üyelere yapılmış sayan ve kolektif savunma öngören 5’inci maddesine inancının sürüp sürmediği sorusuna ise “Bilmiyorum” yanıtını veren Macron, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama 5’inci madde yarın ne ifade edecek? Eğer Beşar Esad rejimi Türkiye’ye misilleme yapmaya kalkarsa buna dahil olacak mıyız? Bu kritik bir soru.”

ABD’nin Orta Doğu’ya olan ilgisini kaybederek Asya’ya yöneldiğini de söyleyen Macron, “Trump’ın ABD’nin Suriye’deki Kürt müttefiklerini terk etmesi bunu güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda NATO’yu zayıflattı” dedi.

“Türkiye uzun vadede NATO’da olmayacak mı?” sorusunu da yanıtlayan Macron, “Bunu söyleyemem. Türkiye’yi NATO’dan dışlamak çıkarımıza değil ama belki de NATO’yu yeniden gözden geçirmeliyiz” diye konuştu.

Macron, “Stratejik ve siyasi olarak bir sorunumuz olduğunu kabullenmemiz lazım” diye de ekledi.

Merkel: Yersiz bir sözlü saldırı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Almanya Başbakanı Angela Merkel

Macron’un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” sözlerine sert tepki gösteren Almanya Başbakanı Angela Merkel ise “Transatlantik ortaklık bizim için vazgeçilmez” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada Merkel, Macron’un sözlerini “yersiz bir sözlü saldırı” olarak nitelendirerek, “bu bakış açısı kesinlikle benimkini yansıtmıyor” diye konuştu.

Fransız Cumhurbaşkanı’nın çok sert ifadeler kullandığına dikkat çeken Merkel, her zaman Avrupa’nın kendi güvenliği için daha çok sorumluluk üstlenmesi gerektiğini savunduğunu ancak müttefikler arasında görüş ayrılıkları olsa da NATO’nun kilit önem taşıdığını söyledi.

“NATO bizim güvenlik ittifakımız” diyen Merkel ayrıca, Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri harekatı nedeniyle Türkiye ile yaşanan tüm güçlüklere rağmen Ankara’ya giderek ittifak üyelerinin görüşlerini ve endişelerini aktarmasından ötürü NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’e teşekkür etti, “Görüş ayrılıklarımız olduğunda da diyaloğumuzu muhafaza etmeliyiz” diye konuştu.

Moskova: NATO’nun mevcut durumunun doğru tanımlaması

Rusya’dan da Macron’un sözlerine yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Facebook’tan yaptığı açıklamada, “İyi ifade edilmiş. Gerçekliğe uygun ve meselenin özüne inen sözler” dedi.

Zaharova, Macron’un sözleri için “NATO’nun mevcut durumunun doğru tanımlaması” ifadelerini kullandı.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü' Avesta Yayınları'nın
Sonraki Haber
İki ilde ev baskınları: HDP ve HDK yöneticileri gözaltında