Ana SayfaGüncelMacron: Türkiye tek başına operasyon yapıp NATO’dan dayanışma isteyemez

Macron: Türkiye tek başına operasyon yapıp NATO’dan dayanışma isteyemez

HABER MERKEZİ – Macron-Stoltenberg görüşmesine Türkiye damga vurdu. “Oldu bitti ile NATO’dan dayanışma bekleyemezsiniz” sözleriyle Türkiye’ye seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a Ankara’dan tepki gecikmedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir” diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’te Elysee Sarayı’nda görüştü.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Macron ve Stoltenberg ortak basın toplantısı düzenledi.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre ilk sözü alan Macron, NATO’nun artık çağın gereklerine uygun olarak değişmesi gerektiğini vurguladı.

“Artık demir perde düştü, soğuk savaş bitti. Yeni bi dönem var” diyen Macron, Avrupa’da barış ve istikrarın sağlanması için Rusya ile stratejik diyaloğa geçilmesi gerektiğini söyledi.

Macron, NATO içinde “ortak hedefler ve düşmanlar” konusunun da köklü bir reform gerektirdiğini söyledi.

“NATO içinde bir tehlike karşısında nasıl çözüm bulunmalı? Biz kimiz, ortak düşmanlarımız kim? Rusya ve Çin ortak düşmanımız değil, bu açık. Hepimizin ortak düşmanı terör grupları ve terörizm. Fransa’nın Sahel’deki angajmanı da bu çerçevededir. Kimlerin terörist grup olduğunu tanımlamak gerekir.”

Fransa Cumhurbaşkanı devamla da Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonunu eleştirdi.

NATO’dan Türkiye’nin Suriye sınırındaki güvenlik planına destek gelmezse, Türkiye’nin de Baltık savunma planını engelleyeceği açıklamasına değinen Macron, şunları söyledi:

“Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği operasyon gerçek bir sorun yarattı. NATO’nun görev ve hakları nedir? Bunun belirlenmesi gerekir. Müttefikimiz Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlıyorum ve saygı duyuyorum. Ama bir tarafta ‘müttefikiz ve dayanışma istiyorum’ deyip, diğer taraftan Koalisyon’un IŞİD’e karşı mücadelesini tehlikeye sokan askeri bir operasyon gerçekleştiremezsiniz.”

Macron açıklamasında, 4 Aralık’ta Londra’da yapılacak NATO Liderler Zirvesi’nde bu konuyu Türkiye ile müttefikler arasında gerçek bir diyalogla görüşmeyi umduğunu da belirtti.

Ankara’dan tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO’daki tutuma ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, Macron’un ‘terör örgütlerinin hamisi olduğunu’ savundu. Dışişleri Bakanı şöyle konuştu:

“Barış Pınarı Harekatı’nın meşruiyetini ve oradaki mevcut durumu 5 gün içinde BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden ikisi ABD ve Rusya vardığımız mutabakatlarla kabul etti. Amerika da biliyorsunuz aynı zamanda NATO üyesidir.
“Dolayısıyla Macron bu konularda yaşadığı hayal kırıklığı sebebiyle bölücü bir terör devleti, bakın Kürt devleti demiyorum, kurmak istiyordu. Bizim Barış Pınarı harekatımız bunların hayallerini suya düşürdü o hayal kırıklığıyla her gün ne dediğini bilmeyen bir görüntü var Paris’te maalesef.
“Neticede biz burada terörle mücadele ediyoruz. Terör örgütünün hamisi. Benim müttefikim terör örgütü diyorsa ona da verecek cevabımız var ama başka söyleyecek bir şey yok.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da suya zam yok
Sonraki Haber
Nusaybin Davası: Dört tutukluya hem ağırlaştırılmış müebbet hem hapis cezaları