Ana SayfaEğitimMahkeme: Kesin hüküm olmadıkça öğrencinin bursu kesilemez

Mahkeme: Kesin hüküm olmadıkça öğrencinin bursu kesilemez

HABER MERKEZİ – Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bir öğrencinin “yasa dışı eylemlere ve etkinliklere katılma” gerekçesiyle bursunun kesilmesine yönelik yaptığı itiraza mahkeme, “Kesin hüküm olmadıkça kimse suçlu muamelesine tabi tutulamaz” diyerek, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Mayıs 2018’de gözaltına alınan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Ş.Ç., Ankara 7’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nin adli kontrol şartlı kararıyla serbest bırakılmıştı.

Hakkında açılan soruşturma devam eden S.Ç.’nin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) aldığı öğrenim bursu “yasa dışı eylemlere ve etkinliklere katılma” gerekçesiyle kesilmişti.

Mahkeme, avukatı aracılığıyla Ankara 6’ıncı İdare Mahkemesi’ne başvuran öğrencinin itirazını inceledi ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

“Kimseye suçsuzluğunu ispat mükellefiyeti yüklenemez. Ayrıca hiç kimse, suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar yargılama makamları ve kamu otoriteleri tarafından suçlu olarak nitelendirilemez. Dava konusu işlemin, sosyal devlet ilkesinin gereği olarak davacıya verilen maddi desteğin kesilmesine sebep olacağından telafisi imkansız zararlara yol açacağı açıktır.”

Karara itiraz edildi

Gençlik ve Spor Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü söz konusu karara itiraz etti.

İstinaf Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, öğrencinin daha önceden üniversitesinden aldığı disiplin cezası ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün öğrenciyle ilgili gönderdiği soruşturma yazısı sunularak, burs kesilmesi işleminin hukuka uygun olduğu savunularak kararın iptali istendi.

Karar kesinleşti

İtirazı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4’ncü İdari Dava Dairesi karara bağladı.

Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığını belirterek KYK başvurusunun reddine karar verdi.

Öğrencinin üniversitesinden aldığı disiplin cezasının dava konusu olan soruşturmayla bir ilgisi olmadığı, bunun bursun kesilmesine bir sebep oluşturamayacağını belirten mahkeme, Emniyet Müdürlüğü’nün yazısından da soruşturmanın hala devam ettiğinin görüldüğü ifade edilerek, burs kesilmesi işleminin iptaline karar verdi.




Önceki Haber
HDP'den iktidara: Halkın iradesinden korkmuyorsanız suyu hiç bulandırmayın
Sonraki Haber
Van’da eylem yasağı 15 gün daha uzatıldı