Ana SayfaDünyaMaltalı gazeteci cinayeti: Başbakanın özel kalem müdürü tutuklandı

Maltalı gazeteci cinayeti: Başbakanın özel kalem müdürü tutuklandı

HABER MERKEZİ – Üst düzey politikacıların dahil olduğu yolsuzlukları araştıran Maltalı gazeteci Caruana Galizia’nın öldürülmesi soruşturması derinleşiyor. İki bakanın görevlerini bırakmasının ardından, istifasını sunan Başbakan Joseph Muscat’ın özel kalem müdürü Keith Schembri tutuklandı.

Malta’da yolsuzluk araştırmalarıyla tanınan gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmanın kapsamı iki yıl sonra genişliyor.

53 yaşındaki gazeteci Galizia, 16 Ekim 2017 tarihinde arabasına yerleştirilen bombayla öldürülmüştü.

Soruşturma kapsamında geçen hafta ülkenin tanınan iş insanlarından Yorgen Fenech’in gözaltına alındığı bildirilmişti.

2 yıl sonra gelen bu gözaltıyla birlikte hükümette istifalar da peşi sıra geldi.

Turizm Bakanı Konrad Mizzi dün istifasını sundu. Mizzi dönemin Enerji Bakanı idi. Mizzi’nin arından Ekonomi Bakanı Chris Cardona da görevini askıya aldığını açıkladı.

İstifa eden hükümet yetkilisi tutuklandı

Yine dün istifasını sunan Başbakan Joseph Muscat’ın özel kalem müdürü Keith Schembri’nin ise soruşturma kapsamında tutuklandığı aktarıldı.

Reuters haber ajansı, Schembri’nin polis tarafından sorgulandığını duyurdu.

Cinayet soruşturması kapsamında gözaltına alınan Fenech ve cinayetle ilgili “arabuluculuk” suçlaması yöneltilen Melvin Theuma’ın Schembri ile ilişkisi olduğu iddia ediliyor.

Yorgen Fenech, 2013 yılında Malta hükümetinden büyük bir enerji ihalesi alan bir grubun başında bulunuyor.

Caruana Galizia öldürülmeden önce Dubai’deki 17 Black isimli ‘gizemli’ bir şirket hakkında bir yazı kaleme almış ve Maltalı siyasetçilerle bağlantısı olduğunu iddia etmişti.

Araştırmacı gazeteci şirketin sahibinin kim olduğunu bulamadan öldürülmüştü, ancak Reuters haber ajansı daha sonra bu kişinin Fenech olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Maltalı maliye yetkilileri daha sonra Konrad Mizzi ve Keith Schembri’nin Panama’da gizli şirketleri olduğunu ve 17 Black şirketinden bu şirketlere 2 milyon doları bulan ödemeler yapıldığını ortaya koymuştu.

Fenech’in gözaltına alınması ise hükümetin 2017 yılındaki suikastta rolü olduğundan şüphelenilen bir kişiye hukuki bağlayıcılığı olan kanıt sunması halinde af teklif edeceğini duyurmasından sonra gerçekleşmişti.

Malta Başbakanı Muscat, 19 Kasım’da yaptığı açıklamada, isim vermeden Melvin Theuma’yı işaret ederek, hakkında soruşturma bulunan bir tutuklunun, Galizia cinayetine ilişkin paylaşacağı bazı bilgiler karşılığında af talep ettiğini, kendisinin de af konusunda başbakanlık kararını imzaladığını açıklamıştı.

Theuma, “yasa dışı piyango” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla 14 Kasım’da tutuklanmıştı.

Öte yandan Malta parlamentosunda grubu bulunan siyasi partiler ise Başbakan Muscat’a istifa çağrısında bulunuyor.

Muhalefet erken seçim çağrısını yinelerken, insan hakları örgütleri de Muscat’ın istifasını istiyor.

Çok sayıda Maltalı ise son birkaç gündür parlamento önünde Başbakan Muscat ve iktidardaki İşçi Partisi’ni protesto etmeye devam ediyor.


Gazeteci Caruana Galizia için adalet nerede? – Margaret Atwood


Bu haberde Euronews’ten de yararlandık.



Önceki Haber
Barış akademisyenleri İstanbul Valiliği önünde eylem yapacak
Sonraki Haber
Twitter, tepkiler üzerine 'aktif olmayan' hesapları silmekten vazgeçti