Ana SayfaÇalışma YaşamıMeltepe Belediyesi işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı

Meltepe Belediyesi işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı

HABER MERKEZİ – Maltepe Belediyesi işçilerinin, Toplu İş Sözleşmesi’ndeki şartların uygulanması ve atılan işçilerin geri alınması amacıyla başlattıkları iş bırakma eylemi kazanımla sonuçlandı. Direnişteki işçiler taleplerinin kabul edildiğini belirterek, protokol imzalandığını duyurdu.

İstanbul’da CHP yönetimindeki Maltepe Belediyesi’nde çalışan temizlik işçilerinin, Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) hükümleri yerine getirilmediği ve haksız işten çıkarmalar yaşandığı gerekçesiyle 25 Ekim’de başlattığı süresiz iş bırakma eylemi kazanım getirdi.

Belediye bünyesinde çalışan ve işten atıldıktan sonra direnişe başlayan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu, bu sabah Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Maltepe Belediyesi ile sendikamız arasında anlaşma sağlanmış olup, protokol imzalanmıştır. Gerekli açıklama yarın yapılacaktır. Bizim direnişimize katkı sağlayan herkese çok ama çok teşekkürler, iyi ki varsınız arkadaşlar.
“İşçi arkadaşlarımız işbaşı yapmak için hazırlıklara başladı. Maltepe bizim evimiz, sokakları en kısa zamanda eski haline kavuşturmak için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz.”

Belediyenin kabul ettiği şartlar şöyle:

  • Maaşlara 310 TL zam yapılacak
  • 40 saat uygulaması 1 Mayıs’ta başlatılacak
  • Atılan işçilerin tamamı geri alınacak
  • TİS’in idari maddeleri uygulanacak

Ne olmuştu?

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu 6 Ekim’de işten çıkarılmış, 7 Ekim’de de direnişe başlamıştı.

Direnişe destek veren Genel-İş üyesi Maltepe Temizlik İşçileri Temsilcisi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile işçi Gürsel Kahraman da işten atılmıştı.

İşten atmaların ardından diğer işçiler ve sendika yöneticileri, temizlik işçilerinin Maltepe’de bulunan şantiyesinde oturma eylemine başlamıştı.

Oturma eylemi yapan işçilere biber gazıyla müdahale eden polis, Okuducu ve iki işçi gözaltına alımıştı. İşçiler ifadelerinin ardından serbest bırakılmışlardı.

İşçiler toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasını ve işten çıkarılan temsilci ile işçilerin işe geri alınmasını talep ediyordu.

Bin 400 işçiyi kapsayan ve Kasım 2018’de imzalanan ancak bugüne kadar uygulanmayan Toplu İş Sözleşmesi’nde ise şu maddeler bulunuyordu:

  • Haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilmesi
  • Haftalık tatil gününün 2 güne çıkarılması
  • İşçi sağlığı ve güvenliği, disiplin ve zarar tespit komisyonu kurullarında işçi temsiliyeti
  • İşten atılan işçilerin işe iadesi



Önceki Haber
Maraş'ta erkek şiddeti: Boşandığı kadını ağır yaraladı
Sonraki Haber
Kadın cinayetleri: Erkekler Ekim'de 36 kadını öldürdü