Ana SayfaGüncelMızraklı: Seyit Rıza’nın torunları olarak Yezide karşı duruyoruz

Mızraklı: Seyit Rıza’nın torunları olarak Yezide karşı duruyoruz

HABER MERKEZİ – Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 82. yılı nedeniyle düzenlenen anmaya mektup gönderen tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, “Korku cumhuriyetinin olağanlaştırılmak istendiği bir dönemde bizler Seyit Rıza’nın torunları olarak Yezide karşı duruyoruz” dedi.

Seyit Rıza, oğlu Resik Huseyn ve beş arkadaşıyla beraber 15 Kasım 1937’de Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilmişti.

Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) ve Dersim gazetesi İstanbul’daki Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde anma töreni düzenledi.

Anmaya görevden alınarak tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı bir mektup gönderdi.

Mızraklı’ın mektubunu DAM yönetiminden Nesimi Aday okudu.

Mektupta özetle şunlar ifade edildi:

 “İktidara itaat istenmektedir. Tek adam rejimi kalıcı hale getirilmek istenmektedir. Aykırı bir ses istenmemektedir. İşte böylesi kızılca kıyametin koptuğu, korku cumhuriyetinin olağanlaştırılmak istendiği bir dönemde bizler Seyit Rıza’nın torunları olarak Yezide karşı duruyoruz.
“Asiliğimizi, direncimizi ve korkusuzluğumuzu geçmişimizden alarak bu karanlık günlere son vermek için mücadele edeceğiz.
“Şuanda fiziken aranızda olmasam da ruhen sizlerin yanınızdayım. Dört duvarın bizleri birbirimizden ayırdığına inananlara yanıldıklarını bugün burada bir kez daha göstermiş olduk.
“Ne yaparlarsa yapsınlar özgürlüğe susamış insanları asla teslim almayacaklardır. Bizi asla birbirimizden koparamayacaklardır. ‘Kurdino, bibin yek, ger hun nebin yek, hun e herin yek bi yek’ diyen Cigerwwin’i bugün daha iyi anlamaktayız.
“Ulusal Birliğin ne kadar önemli olduğunu geçmiş tarihimiz ve bugün yaşadıklarımız bizlere  kanıtlamaktadır. Bundan dolayı hep bir olalım ve asla boyun eğmeyelim. Seyit Rıza’nın onurlu ve erdemli duruşu bize mücadele ve direnme gücü veriyor.
“Kin, nefret, düşmanlıkla bize saldıran muktedirlere karşı özgürlük, hakikat ve adaleti elden bırakmadan mücadelemize devam etme sözü veriyoruz.
“Geçmişimizin meşru isyanlarını saygıyla bir kez daha anarken, bizlere direniş azmi veren yaşamını yitirmiş tüm insanlarımızın da ruhu şad olsun.
“Onların mirasını asla ve asla unutmayacağımızı ve mutlaka kazanacağımıza olan inancımızı bir kez daha yineliyorum. Bizler umuda olan inancımızı mutlaka kazanacağız.”

Seyit Rıza’nın idam edilişinin 82’nci yılı: ‘Karanlık tarihle yüzleşilmeli’

Seyit Rıza’nın idam edilişinin 82. yılında anma: “Hatırlıyoruz, Anıyoruz, Unutmuyoruz”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sur'da, öldürülen kadınlar anısına Kadın Yaşam Ormanı kuruldu
Sonraki Haber
Buldan: Kadın kazanımlarına siyasal şiddet uygulanıyor