Ana SayfaKitapMülteci kadınlar istatistikten ibaret değil: “Yersiz Yurtsuz”

Mülteci kadınlar istatistikten ibaret değil: “Yersiz Yurtsuz”

HABER MERKEZİ – Pakistanlı insan hakları savunucusu Malala Yusufzay, “Yersiz Yurtsuz” adlı eseriyle yurdunu terk etmek zorunda kalmış milyonlarca kadının ‘istatistikten ibaret olmadığını’ çarpıcı hikayelerle ortaya koyuyor. Epsilon Yayınevi’nden çıkan kitap, mülteci kamplarındaki kadınların ve kız çocuklarının yaşamlarını okuyucuyla buluşturuyor.

Dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü sahibi olan Malala Yusufzay’ın “Yersiz Yurtsuz” adlı kitabı Epsilon Yayınevi’nden çıktı.

Eğitim ve insan hakları aktivisti Malala, kitabında yurdunu terk etmek zorunda kalmış milyonlarca kadının istatistikten ibaret olmadığını çarpıcı hikayeleriyle ortaya koyuyor.

Malala’nın kendi yaşam öyküsünü temel alan kitap, yazarın mülteci kampı ziyaretlerinde karşılaştığı kadınların ve kız çocuklarının da yaşadığı deneyimleri ele alıyor.

Halklarını, akrabalarını ve hatta kimliklerini yitiren bu insanlar üzerinden savaş, çatışma ve göçmenlik gibi konulara değiniliyor.

Ya umudunuzu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da öyle bir direnç gösterirsiniz ki sizi bir daha kimse yıkamaz.”

Bugün dünya üzerinde yurdunu terk etmek zorunda kalan 68,5 milyon insanın yaşadığı vurgulanan bu çalışmada, babası öldürülünce bir gece vakti yollara düşen María, bir tekneyle Akdeniz’i aşmaya çalışan Sabrin ve bir soykırımdan kurtulup hayata tutunmanın yollarını arayan Ajida’nın öyküsü ortaya konuluyor.

Malala Yusufzay ve dokuz kadın, sarsıcı yaşam öyküleriyle, okuyucuları dünyada yaşanan felaketler karşısında sessiz kalmamaya davet ederek, daha iyi bir dünya kurulması için de cesaretlendiriyor.

Kitabı Türkleştiren ise Yeşim Öksüzoğlu.

Malala Yusufzay kimdir?

12 Temmuz 1997’de Pakistan’ın Mingora kasabasında doğdu.

Malala, 2014 yılında dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü sahibi oldu.

Yaşadıklarını “Ben Malala” adlı otobiyografik kitabında anlatan Malala Yusufzay, “Ulusal Barış” ve “Umudun Yansımaları” ödüllerini alırken, kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele dolayısıyla da 2011 yılında Pakistan hükümeti tarafından verilen “Uluslararası Çocuklar Barış Ödülü”ne layık görüldü.

Previous post
Sarı Yelekliler isyanı bir yaşında
Next post
"Sin City" şimdi de televizyona uyarlanıyor