Ana SayfaDünyaNetanyahu’ya ‘yolsuzluk’ ve ‘rüşvet’ten dava

Netanyahu’ya ‘yolsuzluk’ ve ‘rüşvet’ten dava

HABER MERKEZİ – İsrail Başbakanı Netahyahu hakkında rüşvet, yolsuzluk ve görevini kötüye kullanma suçlamalarıyla dava açılacak. Netanyahu ise yaşananları bir “darbe girişimi” olarak niteledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında, ‘rüşvet’, ‘yolsuzluk’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamalarıyla dava açılmasına karar verildi.

Netanyahu, “rüşvet” suçundan 10 yıla kadar, “yolsuzluk” ve “görevini kötüye kullanma” suçlarından ise 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya.

İsrail Başbakanı Netanyahu’ya yönelik en ağır suçlama, Bezeq adlı telekomünikasyon şirketiyle bağlantılı.

Netanyahu’nun İletişimi Bakanı olarak görev yaptığı dönemde, telekomünikasyon şirketi Bezeq’e hukuki ayrıcalıklar tanıdığı ve bunun karşılığında da şirkete ait Walla adlı internet gazetesinde Netanyahu ve ailesi hakkında olumlu haberler yazıldığı iddia ediliyor.

Bunun yanı sıra Netanyahu ve ailesi 2007 ile 2016 yılları arasında yaklaşık 230 bin euro değerinde pahalı hediyeler almak ve bunun karşılığında bu hediyeleri veren zengin iş insanlarına finansal ve kişisel imtiyazlar sağlamakla suçlanıyor.

Netanyahu’nun ayrıca, muhalif Yedioth Ahronoth gazetesinde kendisi hakkında daha olumlu haberler yapılması için gazetenin sahibi Arnon Moses ile bir anlaşma yaptığı ve buna karşılık gazetenin rakibi olan Israel Hajom gazetesinin zayıflatılmasına yardımcı olmayı vadettiği öne sürülüyor.

Netanyahu: Bu bir darbe girişimi

Hakkında dava açılmasına karar verilen İsrail Başbakanı Netanyahu, yaşananları bir “darbe girişimi” olarak niteledi.

İsrail Başsavcılığı’nın aldığı karara ilişkin konuşmasında Netanyahu, “Burada olan biten, başbakana karşı bir darbe yapma girişimidir” dedi.

Netanyahu ayrıca istifa etmeyeceğini de belirterek, “Bu ülkeyi yasa uyarınca yönetmeyi sürdüreceğim” diye konuştu.

Benjamin Netanyahu ülkenin görevdeyken hakkında dava açılacak ilk başbakanı olacak.

Netanyahu hakkında dava açacak olan İsrail Başsavcısı Avişai Mandelblit ise hiçbir yurttaşın hukukun üstünde olmadığını söyledi: “Kanunların uygulanması bir tercih değildir. Bu bir sağ ya da sol meselesi değildir. Bu bir siyaset meselesi değildir.”


DW Türkçe’den derledik.
Previous post
134 yolculu THY uçağı Ukrayna'da pistten çıktı
Next post
Bakan Kurum'a göre “Sur’da hiç kimse yerinden taşınmaya zorlanmadı”