Ana SayfaÇalışma YaşamıOHAL Komisyonu’nun reddettiği KHK’li için mahkemeden ‘işe iade’ kararı

OHAL Komisyonu’nun reddettiği KHK’li için mahkemeden ‘işe iade’ kararı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Kayapınar Belediyesi’nde çalışırken KHK ile ihraç edilen Neval Seval Kaval Adsan’ın OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurusu reddedildi. Bunun üzerine itirazda bulunduğu Ankara 21. İdare Mahkemesi, somut bilgi ve belgelere dayanmayan tespitlerin “hukuka aykırı” olduğuna hükmederek, Adsan’ın işe iadesine karar verdi.

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi’nde çalışırken, 22 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) görevinden ihraç edilen Neval Seval Kaval Adsan’ın, OHAL Komisyonu’na yaptığı başvuru reddedildi.

Komisyon, ret gerekçesi olarak Adsan hakkında Diyarbakır Valiliği’nin örgütle bağlantısı ve ilişkisi olduğu yönündeki değerlendirmesi, beraat ettiği Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararının içeriğinde yer alan tespitler, hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ve 2007-2017 yılları arasında örgütün eylem ve etkinliklerine katıldığı yönündeki istihbari bilgileri gösterdi.

Bunun üzerine Adsan’ın itirazda bulunduğu Ankara 21. İdare Mahkemesi, kararın somut bilgi ve belgelere dayanmadığını belirterek, ret kararının “hukuka aykırı” olduğuna hükmetti.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

“Bu durumda kamu görevine başlamadan önce hakkında terör suçlamasından beraat kararı verilmiş ve kamu görevinden çıkarıldıktan sonra katılmış olduğu izinsiz toplantı ve gösterinin ve somut bilgi ve belgelere dayanmayan diğer tespitlerin davacının terör örgütü ile iltisak ve irtibatı olduğu kapsamında değerlendirilemeyeceği sonuç ve kanaatine varıldığından, davacının kamu görevine iade talebiyle OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.”

‘Bu bir zulümdür’

Mahkemenin kararını Mezopotamya Ajansı’na değerlendiren Adsan’ın avukatı Osman Çelik, “Bu karardan sonra biz de Kayapınar Belediyesi’ne işe iade başvurusunda bulunduk” dedi ve sürecin nasıl işlemesi gerektiğini anlattı.

“Kayapınar Belediyesi ise bir aylık sürede müvekkilimin işe iadesine karar vermesi gerekiyor. Mahkeme kararı herkesi bağlar. Müvekkilimin 30 gün içerisinde işe iadesi yapılmazsa her türlü yasal yol işletilecektir.”

Mahkeme tarafından verilen kararın ne kendisini ne de müvekkilini tatmin eden bir karar olmadığını belirten Çelik, müvekkilinin pozisyonunda olan binlerce insanın olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Çoğu kişinin başvuruları İdare Mahkemeleri tarafından reddedildi. Yargı hükümetin elinde bir sopa gibi, insanları açlığa mahkum ederek bununla terbiye etmeleri bir zulümdür. KHK ile ihraç edilen tüm insanların işine dönmeleri ve ciddi hukuki bir çalışmanın yapılması gerekir.”

‘Bu karar bir ilk’

Çelik, Diyarbakır özelinde daha önce KHK ile ihraç edilmiş memurlara dair mahkemenin böyle bir karar verdiğini duymadığını, bunun bir ilk olduğunu ifade etti.

“Bu açıdan dosyamız bir ilktir. Mahkemenin verdiği karar sağlıklı bir karar. Adalete güvenin azaldığı ülkemizde böyle cesur hakimlerin olması en azından bir umut. Ülkede adaleti tekrar tesis etmenin yolu böyle cesur karar verebilecek hakimlerle mümkün olacaktır.”
Previous post
Şüpheli ölüm: İstanbul'da bir çocuk 11. kattan 'düşerek' öldü
Next post
Amed Şehir Tiyatrosu'nun Aralık ayı programı açıklandı