Ana SayfaGüncelÖzdemir Nutku hayatını kaybetti

Özdemir Nutku hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Tiyatro sanatçısı Özdemir Nutku, 88 yaşında kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti. Nutku, 10 Kasım Pazar günü toprağa verilecek.

Tiyatro sanatçısı, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen Özdemir Nutku, hayatını kaybetti.

Bir süredir İzmir’de tedavi gören, 88 yaşındaki Nutku’nun bu sabah 06.30 sıralarında kalp yetmezliğinden hayatını kaybettiği belirtildi.

Nutku, 10 Kasım Pazar günü İzmir’de Konak Sabancı Kültür Sarayı’nda yapılacak törenin ardından toprağa verilecek.

Özdemir Nutku hakkında

1931’de İstanbul’da dünyaya geldi.

İlkokuldan sonra 1942’de Robert Kolej’e girdi.

1946’de Kadıköy Süreyya Sinemasında sahnelenen Franz Lehar’ın “Tarla Kuşu” operetinde ilk kez profesyonel olarak sahne aldı.

1952 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Kürsüsüne yazıldı. 1956’da da mezun oldu.

Aynı yıl Almanya’ya gitti. Göttingen’de Georg-August Üniversitesi Tiyatro Bölümüne alındı. Burada Göttingen Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Heinz Hilpert’in üç yıl boyunca asistanlığını yaptı.

Almanya’daki çeşitli özel tiyatrolarda oyunlar sahneye koydu.

1959’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Enstitüsü’ne asistan oldu. 1961’de Doktor, 1967’de Doçent, 1974’te de Profesör oldu.

1976’da Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Tiyatro Bölümü’nü kurdu.

Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlanan ve Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü adını alan bölümün başkanı olarak uzun yıllar çalıştı.

Nutku, bugüne kadar 37’si tiyatro, 22’si çeviri, dördü şiir, 12’si oyun ve uyarlama, ikisi senaryo, biri çocuk olmak üzere 78 kitap yazdı ve yayımladı.

1953 yılından beri çeşitli sanat ve edebiyat dergilerinde 1,800’ün üstünde araştırma, inceleme, eleştiri ve deneme yazdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Polis yerlerde sürüklemişti: Barış Annesi Hevlet Öncü'ye 10 yıla kadar hapis istemi
Sonraki Haber
Almanya'da maden ocağında patlama, mahsur kalan işçiler kurtarıldı