Ana SayfaGüncelPaylan: Her şey 1071’de başlamadı, daha önce burada yaşayan halklar vardı

Paylan: Her şey 1071’de başlamadı, daha önce burada yaşayan halklar vardı

HABER MERKEZİ – Meclis’teki Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan, hükümeti kültürel varlıkları koruma ve yaşatma konusunda ‘vizyonsuzlukla’ suçladı, “tekçi” yaklaşımı eleştirdi. Paylan, “Siz çoğu şeyi 1071’den başlatıyorsunuz ama her şey 1071’de başlamadı. Daha önce burada yaşayan halklar vardı. Ermeniler, Süryaniler, Kürtler, Lazlar burada yaşıyordu” dedi.

TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri devam ediyor. Komisyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesini görüşüyor.

Bugün komisyon görüşmelerinde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bakanlık çalışmalarını eleştirdi.

“Devletler şirketler gibi değildir, yalnızca rakamlarla konuşmazlar. Rakamlarla ölçülemeyecek konular var” diyen Paylan, bakanlığın kültürel varlıkları koruma ve yaşatma üzerine bir vizyonu olmadığını söyledi.

Bakanlığı “müteahhit bakışına teslim olmak” ile suçlayan Paylan, şöyle devam etti:

“Siz çoğu şeyi 1071’den başlatıyorsunuz. Tarihte bir parantez açıyorsunuz ama on iki bin yıllık Göbeklitepe’den bahsediyorsunuz. Sanki Göbeklitepe uzaydan düşmüş gibi. Her şey 1071’de başlamadı. Daha önce burada yaşayan halklar vardı. Ermeniler, Süryaniler, Kürtler, Lazlar burada yaşıyordu.”

Paylan, Anayasa’da yer alan vatandaşlık tanımı olan “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür” tanımını hatırlatarak da şunları söyledi:

“Ben Türk değilim, Ermeniyim. Diyorsanız ki yok bu seni de kapsıyor, kapsamıyor, çünkü uygulamalar öyle değil. Türk Dil Kurumu diye bir kurum var. Batı Ermenicesi yok olmakta olan diller grubunda değil mi? Türk Dil Kurumu, Batı Ermenicesi yok olmasın diye çalışmalar yapıyor mu? Hayır. Kürtçe’yle, Zazaca’yla, Lazca’yla, Çerkezce’yle ilgili çalışma yapıyor mu? Hayır.”

“Soydaş” tepkisi

Bakanlık bünyesindeki “Yurt Dışı Türkler” ile ilgili çalışmaları da eleştiren HDP’li vekil, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sunumu esnasındaki “Yurt dışında ihtiyaç sahibi soydaş ve akrabalarımıza da yardım elini uzattık” sözlerine dikkat çekti.

“Yurt Dışı Türkler” tanımına işaret eden Paylan, “Şimdi o Türkler eğer ki Los Angeles’taki Ermeni’yi, Paris’teki Kürt’ü kapsıyor olsaydı böyle demezdiniz. Demek ki bir Türk soydaş, bir de akraba var” dedi.

Paylan, “Ben herhalde akrabaya giriyorum ama damat değilim biliyorum. Yani soydaş var o üstte bir yerde, o Türk oluyor bu durumda. Ben akrabaya giriyorum herhalde” diye konuştu.

“Toplumsal barış” vurgusu

Toplumsal bir barış meselesi olduğunu ve bunu çözebilmek için herkesi kapsayan bir anlayışa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Paylan, “Hepimizi sahiplenen hepimizin dilini koruyan, Kürtçeyi de, Türkçeyi de, Ermeniceyi de koruyan bir anlayışa doğru yürümemiz gerekiyor” dedi.




Önceki Haber
Kürt mülteci ve yazar Behrouz Boochani 6 yıl sonra özgür
Sonraki Haber
"Yunanistan binlerce sığınmacıyı sınır dışı etti"