Ana SayfaGüncelPaylan’dan Erdoğan’a: Babaannemin meselesi nasıl arkeologlara bırakılır?

Paylan’dan Erdoğan’a: Babaannemin meselesi nasıl arkeologlara bırakılır?

HABER MERKEZİ – Meclis’te devam eden Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinin dün akşam devam eden bölümünde, ABD Temsilciler Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kararı üzerine tartışmalar yaşandı. Burada konuşan HDP Milletvekili Paylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu meseleyi arkeologlara bırakalım” sözüne atıfta bulunarak, yanında büyüdüğü babaannesinin 1915’te yaşadıklarını hatırlattı ve “Babaannemin meselesi nasıl arkeologlara bırakılabilir?” dedi.

TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu 2020 bütçesinin görüşmelerini sürdürüyor.

Komisyon görüşmeleri dün Meclis, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bütçelerini görüştü.

Görüşmelerde ABD Temsilciler Meclisi’nin Ermeni Soykırımı üzerine aldığı tasarı da gündeme geldi.

Komisyonda TBMM’nin bütçesi üzerine konuşmak için söz alan TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç, ABD Temsilciler Meclisi’nin aldığı kararı eleştirdi. “Türkiye bu baskılara boyun eğmeyecek” dedi.

Komisyonda konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise “Bu meseleyi bu topraklarda çözelim, adaleti burada bulmalıyız” dedi.

1915’ten önce Isparta’dan Mersin’e, Adana’dan Trabzon’a, Diyarbakır’dan Bursa’ya dek Ermenilerin yaşadığını hatırlatan Paylan, “Her 5 kişiden birisi Ermeni’ydi. Şimdi bütün Ermenileri toplasak bir stadyumu dolduramıyoruz. Herhâlde biz buharlaşmadık” diye belirtti.

Soykırıma vurgu yapan Paylan, bunun 104 yıldır inkâr politikalarıyla reddedildiğini vurguladı ve bunun çözüm yerinin bir başka ülkenin değil Türkiye’nin parlamentosu olduğunu kaydetti.

Paylan, “Şu anda Los Angeles’ta yaşayan Sivaslı, Paris’te yaşayan Erzurumlu, Londra’da yaşayan Diyarbakırlı adalet bekliyor, hep beraber adalet bekliyoruz. Adaleti de burada bu topraklarda, bu Mecliste bulmalıyız” diye konuştu.

Erdoğan’a “arkeolog” yanıtı

Paylan, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her yıl 24 Nisan’da yayınladığı taziye mesajına da dikkat çekerek, onun, “Yaşanan insanlık dışı acı olaylar için Ermeni halkına taziyelerimi sunuyorum” dediğini hatırlattı.

Yüzleşme çağrısı yapan Paylan, Erdoğan’ın “Bu meseleyi arkeologlara bırakalım” sözlerine de babaannesinin yaşadıklarını hatırlatarak yanıt verdi:

“Bakın, benim babaannem, 15 yaşına kadar da kendisiyle yaşadım, yetim kalmış, tek başına kalmış. Ailesi sürülürken komşusuna emanet edildi, Müslüman komşusuna emanet edildi, Hüseyin Amca’ya emanet edildi, o sayede hayatta kaldı. ‘Ermeni saklayan evinin önünde asılacak’ diye bir karar olmasına rağmen Hüseyin Amca babaannemi korudu ve o sayede dedem ile 2 yetim buluştular ve biz şu anda hayattayız.
“Biz Hüseyin Amca’nın hikâyesini anlatacağımıza, babaannemin hikâyesini dinleyeceğimize, dünyadaki yüz binlerce, milyonlarca Diyarbakırlı, Bursalı, Malatyalı, Mersinli Ermeni’yi dinleyeceğimize ‘ABD Parlamentosu şöyle demiş’, ‘Fransız böyle demiş’… Yapmamız gereken, bu meseleyi bu topraklara taşımak.”
“Ermeni halkı kaybetmiş ama topyekun kaybetmişiz, bütün hepimiz kaybetmişiz. Bir büyük oyun oynanmış ve maalesef siyasi bir kararla dönemin cuntası bir karar almış ‘Ermeni halkı bu topraklardan sürülecek’ diye.
“Diyoruz ki: ‘Babaannemin hikâyesini tarihçilere bırakalım’. Ya, ben 47 yaşındayım, ben babaannemle beraber yaşadım, benim babaannemin hikâyesi nasıl tarihçilerin konusu olabilir? Siyasi bir kararla sürgün olmuş ama ‘Tarihçilere bırakalım’ diyoruz, hatta Sayın Cumhurbaşkanı ‘Bunu arkeologlara bırakalım’ diyor.
“Babaannemin meselesi nasıl arkeologlara bırakılabilir? Yapmamız gereken, 104 yıldır siyasi bir kararla süren inkârı bitirmek, bu toprakların meselesini bu topraklara taşımak.”
“Büyük felakette biz büyük bir yıkım yaşadık, yüzleşmediğimiz her suçun tekrarlanacağını düşünüyorum. Biz geçmişle de yüzleşelim, bu toprakların meselesini bu topraklara taşıyalım.”

ABD Temsilciler Meclisi’nin kararı

ABD Temsilciler Meclisi’nde, Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını talep eden tasarı Ekim ayının sonlarında ezici bir çoğunluk tarafından onaylandı.

Meclis’te 1 saat süren tartışmaların ardından yapılan oylamada 405 üye tasarı lehinde oy kullanırken, 11 üye karşı çıktı.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff’in sunduğu tasarıda, “Temsilciler Meclisi’nin Ermeni soykırımını resmen tanımayı ve anmayı ABD politikası olarak gördüğü” ifade edildi.

Tasarıda ayrıca ABD’nin insani yardım çabaları dahil, Ermeni Soykırımı gerçeklerini halkın anlaması ve bu konuda eğitilmesi teşvik ediliyor.

Ermeni Soykırımı’nın resmi törenlerle anılması da tasarıda yer alıyor.

“Ermeni Soykırımı’nın bugünün insanlığa karşı işlenen suçlarla benzerliğine” de tasarıda dikkat çekiliyor.

Söz konusu kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor ancak sembolik nitelik taşıyor; Kongre’nin bu konudaki yaklaşımını yansıtıyor.

Bu kararın onaylanmasıyla birlikte ilk kez ABD Kongresi’nin bir kanadı 1915’i ‘soykırım’ olarak nitelemiş oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İpekyolu Belediye eşbaşkanları gözaltına alındı
Sonraki Haber
Kadıköy sokaklarında yoksulluğa karşı maskeli eylem