Ana SayfaDünyaPentagon raporu: IŞİD Türkiye’nin operasyonundan faydalanıp yeniden örgütlendi

Pentagon raporu: IŞİD Türkiye’nin operasyonundan faydalanıp yeniden örgütlendi

HABER MERKEZİ – ABD Savunma Bakanlığı’nın raporuna göre ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilmesi ve Türkiye’nin operasyonu IŞİD’in yeniden örgütlenmesine olanak sağladı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) bağımsız soruşturma birimi olarak faaliyet gösteren Denetleme Dairesi’nin hazırladığı rapor açıklandı.

Raporda, ABD Savunma İstihbarat Ajansı’nın (DIA) sağladığı bilgiler kaynak gösterildi.

Rapora göre, IŞİD Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna düzenlediği operasyonu ve ABD’nin bölgeden kısmi çekilme planından istifade etti.

Raporda örgütün hala Batı’yı hedef alma imkanına sahip olduğunun muhtemel olduğu kaydedildi.

116 sayfalık raporda, IŞİD lideri Ebubekir El-Bağdadi’nin ölümünün IŞİD’e vurulan önemli bir darbe olduğu ancak ölümünün IŞİD tehdidine son vermeyeceği değerlendirmesine yer verildi.

Fotoğraf: EPA

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptıkları telefon görüşmesiyle birlikte önü açılan Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonu 9 Ekim 2019’da başlamıştı.

İki liderin görüşmesi sonrası, ABD askerlerinin Fırat’ın doğusunda kalan kısımdan çekilmesi ve burada tutulan IŞİD’lilerin sorumluluğunun da Türkiye’ye verilmesi öngörülüyordu.

Ancak ABD’de Kongre’den gelen tepki sonrası, Trump Suriye’den çekime planını yumuşatmış, ABD askerlerinin bölgede petrol sahalarının korunması için kalacağını belirtmişti.

Türkiye’nin hala devam eden operasyonu süresince birçok IŞİD’li ve ailesinin tutuldukları cezaevi ya da kamplardan kaçtıkları basına yansımış, uluslararası kuruluşlarca da bu duyurulmuştu.

Türkiye, operasyonu Serekaniye (Resulayn) ile Gire Spi (Tel Abyad) arasında kalan 120 kilometrelik bir bölge içerisinde yürütürken, bu alanı daha da genişletmek istiyor.


Karınca, Amerika’nın Sesi, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadınlardan Güleda Cankel için eylem çağrısı
Sonraki Haber
Manisa'da Alpaslan Nilitaş evli olduğu kadını öldürdü