Ana SayfaGüncelRabia Naz dosyasında gizlilik kararı kalktı

Rabia Naz dosyasında gizlilik kararı kalktı

HABER MERKEZİ – Giresun Eynesil’de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümüne dair açılan soruşturma dosyası üzerindeki gizlilik kararı kaldırıldı.

Giresun’un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümüne ilişkin hazırlanan soruşturma dosyasına 26 Nisan 2019’da getirilen gizlilik kararı kaldırıldı.

Başta Rabia Naz Vatan olmak üzere, şüpheli çocuk ölümlerini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 8 Kasım’da Eynesil ve Giresun’da başta aile olmak üzere olayla ilgili bilgisi olan ya da soruşturma sürecinde görev alan isimlerin bilgisine başvurmuştu.

Komisyon Eynesil’de ilk Rabia Naz’ın ailesini ziyaret etmişti. Yaklaşık üç saat süren ve basına kapalı yapılan görüşmede annesi Atika ve babası Şaban Vatan, komisyona, olayla ilgili şüpheli gördükleri kişilerin olay günü ve bir gün sonrasındaki HTS kayıtlarının ortaya çıkarılması, Rabia Naz’a çarptığı düşünülen siyah Doblo marka aracın olay günü ve sonrasında nerede olduğunun saptanması ve Giresun Emniyet Müdürlüğü’nün olayın olduğu ve sonrasındaki güne ait kamera kayıtlarının incelenmesi taleplerini iletti.

Ardından komisyon üyeleri Giresun’a geçerek, bir otelin toplantı salonunda görgü tanıkları ve yetkilileri dinlemiş, bu kapsamda bilgisine ilk başvurulan Giresun Başsavcısı Abdurrahim Alan, 8 Kasım itibarıyla dosya üzerindeki gizlilik kararını kaldırdıklarını, aksi takdirde komisyona gelip bilgi vermelerinin mümkün olmayacağını ifade etti.

Meclis Araştırma Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da Rabia Naz Vatan’ın ölümüne dair açılan soruşturma dosyası üzerindeki gizlilik kararının kalktığını söyledi.

Rabia Naz Vatan’ın yaşamını yitirdiği yerde yapılan incelemelerin olayın üzerinin örtülmemesi adına büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kılıç, yaşananları ve ailenin içerisinde bulunduğu durumu şöyle anlattı:

“Bizim bütün amacımız, Giresun’un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı bulunup, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün üzerindeki sis perdesini kaldırmak ve olayı aydınlatmaktır.
“Komisyon olarak aile ile görüştükten sonra, Rabia Naz kızımızın o acı günde geçtiği yollardan yürüyerek incelemelerde bulunduk. O yol üzerinde yürürken, baba kızının ölümüyle ilgili şüphelendiği durumları, acısını yüreğine gömerek bize tek tek anlattı.”

Meclis Araştırma Komisyonu

Rabia Naz Vatan başta olmak üzere şüpheli çocuk ölümleri Meclis Araştırma Komisyonu:

  • Komisyon Başkanı: Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu (AKP)
  • Başkanvekili: Bursa Milletvekili Osman Mesten (AKP)
  • Sözcü: Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz (AKP)
  • Kâtip Üye: Maraş Milletvekili Ahmet Özdemir (AKP)

Üyeler

  • AKP: Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya
  • CHP: Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Giresun Milletvekili Necati Tığlı, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç
  • HDP: Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir
  • MHP: Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt
  • İYİ Parti: İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu

Ne olmuştu?

Giresun’un Eynesil ilçesinde 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, 13 Nisan 2018 tarihinde evinin önünde yaralı halde bulunmuş, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Naz’ın ölüm sebebinin intihar ya da yüksekten düşme olduğu öne sürülmüş, ancak hazırlanan adli tıp raporunda ölümün yüksekten düşme değil ‘bedensel travma’ sonucu gerçekleştiği kaydedilmişti.

Baba Şaban Vatan ise “Kızıma araba çarpmış ama geçirdiği çarpma ölümü ile sonuçlanacak kaza değil. Çarpanlar evimin yanına bırakarak teras kattan atlayıp intihar etmiş gibi bir hava vermeye çalıştılar. Kızım kan kaybından öldü” demişti.

Baba Vatan, Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeninin kazayı gerçekleştirdiğini, AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını söylemişti.

Şaban Vatan, ağabeyi Muhammet Vatan’ın şikayeti üzerine savcılığın talimatıyla Mart ayında akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için psikiyatri servisine sevk edilmişti.

Muhammet Vatan kardeşinin kendisini öldürmekle tehdit ettiğini ileri sürerken, Şaban Vatan ağabeyinin “para karşılığında Rabia Naz Vatan’ın ölümünü örtbas etmeye çalışmakla” suçlamıştı.

Giresun Sulh Ceza Mahkemesi ise baba Şaban Vatan’ın akıl sağlığının yerinde olup olmadığını tespit edilmesini istemiş, Vatan’ın Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne gözlem altında tutulması karar kesinleşmişti.

Vatan’ın hastaneye yatırılması kararının Coşkun Somuncuoğlu ve Nurettin Canikli’nin şikayetleri sonucu alındığı ortaya çıkmıştı.

Baba Şaban Vatan’ın adalet arayışını kamuoyuna duyurmak isteyen Metin Cihan ise olayın ayrıntılarını Twitter üzerinden duyurmuş, bunun ardından çok sayıda kişi konuyla ilgili sosyal medyada paylaşımlarda bulunarak kamuoyu oluşturmuştu. Cihan, 12 Eylül baskılar nedeniyle yurtdışına çıkmak zorunda kaldığını açıklamıştı.


Karınca, BBC Türkçe, bianet, BirGün

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da ücretleri ödenmeyen inşaat işçileri oturma eylemine başladı
Sonraki Haber
Şırnak'ta 15 alan “özel güvenlik bölgesi” ilan edildi