Ana SayfaGüncelRabia Naz’ın babası ile Eynesil’e giden gazeteciler gözaltında

Rabia Naz’ın babası ile Eynesil’e giden gazeteciler gözaltında

HABER MERKEZİ – Giresun Eynesil’de şüpheli şekilde yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan, bu sabah saatlerinde gözaltına alındığını duyurdu. Rabia Naz’ın ölümünü araştırmak üzere kurulan TBMM Araştırma Komisyonu’nu takip eden gazeteciler Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl da gözaltında.

Giresun’un Eynesil ilçesinde yaklaşık 1 yıl önce evinin önünde yaralı halde bulunduktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan, bu sabah saatlerinde evine polislerin geldiğini duyurdu.

Vatan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Polisler beni almaya geldi eve. İfadem alınacakmış” diye belirtti.

Coşkun ve Kızıl gözaltında

Öte yandan Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünü araştıran Meclis Araştırma Komisyonu’nu takip etmek için bir süredir Eynesil’de bulunan gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl da dün akşam saatlerinde gözaltına alınmıştı.

Coşkun ve Kızıl’ın bugün savcılığa çıkarılacağı belirtildi.

Bu gözaltılara tepki gösteren Şaban Vatan, gece saatlerinde Twitter’da paylaştığı videoda, “Bu kadar çabayı, gayreti Rabia Naz’ın ardındaki katilleri arama sürecinde verselerdi ya” ifadelerini kullandı.

Giresun Valiliğinden açıklama

Giresun valiliği, üç kişinin gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen soruşturmaya dair bilgi verdi.

Yazılı açıklama yayınlayan valilik, Şaban Vatan ile üç kişinin, Rabia Naz’ın ölümüne dair soruşturmada tanık olarak ifade veren Mürsel Küçükal’ın kendisinin atölyeye kapatıldığı şikayetinin ardından gözaltına alındığını belirtti.

Açıklamada, Şaban Vatan’ın, Küçükal’a aleni hakaret ve tehditlerde bulunduğu belirtilerek dün bir kişinin 155’i arayarak bir adresten inilti ve bağırma sesleri duyduğunu söylediği ifade edildi.

Valilik, polisin olay yerine gittiğini, Şaban Vatan’ın Küçükal’ın atölyeye kapattığının bildirilmesi üzerine Küçükal’ın ikametine gidildiğini kaydetti.

Açıklamada şu iddialara yer verildi:

“Şahısla yapılan görüşmede; ‘tanımadığı ince uzun boylu bayan bir şahsın yanına gelerek Şaban Vatan’ın ikametinin orada Meclis Komisyonu’nun kendisini beklediğini söyleyerek, Rabia Naz hadisesinin vuku bulduğu yere eşi ile beraber getirdiğini, burada tanımadığı üç şahsın evin yanında yol üzerinde beklediğini gördüğünü, burada şahısların kendisine Rabia Naz’ın nasıl süründüğünü zorla göstermesini istediklerini, kendisinin korkudan yere yatarak defalarca süründürüldüğünü, akabinde Şaban Vatan ve yanında bulananların (kendisini meclis araştırma komisyonu üyesi milletvekilinin yardımcısı olarak tanıtan C.C., yanında bulunan K.K. ve T.D.) kendisini pimapen atölyesine soktuklarını tehdit ve gözdağında bulunduklarını’ beyan etmiştir. Konu ile ilgili Nöbetçi Cumhuriyet Savcısına bilgi verilmiş ve adli tahkikat başlamıştır.”

Ne olmuştu?

Giresun’un Eynesil ilçesinde 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, 13 Nisan 2018 tarihinde evinin önünde yaralı halde bulunmuş, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Naz’ın ölüm sebebinin intihar ya da yüksekten düşme olduğu öne sürülmüş, ancak hazırlanan adli tıp raporunda ölümün yüksekten düşme değil ‘bedensel travma’ sonucu gerçekleştiği kaydedilmişti.

Baba Şaban Vatan ise “Kızıma araba çarpmış ama geçirdiği çarpma ölümü ile sonuçlanacak kaza değil. Çarpanlar evimin yanına bırakarak teras kattan atlayıp intihar etmiş gibi bir hava vermeye çalıştılar. Kızım kan kaybından öldü” demişti.

Baba Vatan, Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeninin kazayı gerçekleştirdiğini, AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını söylemişti.

Şaban Vatan, ağabeyi Muhammet Vatan’ın şikayeti üzerine savcılığın talimatıyla Mart ayında akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için psikiyatri servisine sevk edilmişti.

Muhammet Vatan kardeşinin kendisini öldürmekle tehdit ettiğini ileri sürerken, Şaban Vatan ağabeyinin “para karşılığında Rabia Naz Vatan’ın ölümünü örtbas etmeye çalışmakla” suçlamıştı.

Giresun Sulh Ceza Mahkemesi ise baba Şaban Vatan’ın akıl sağlığının yerinde olup olmadığını tespit edilmesini istemiş, Vatan’ın Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne gözlem altında tutulması karar kesinleşmişti.

Vatan’ın hastaneye yatırılması kararının Coşkun Somuncuoğlu ve Nurettin Canikli’nin şikayetleri sonucu alındığı ortaya çıkmıştı.

Baba Şaban Vatan’ın adalet arayışını kamuoyuna duyurmak isteyen Metin Cihan ise olayın ayrıntılarını Twitter üzerinden duyurmuş, bunun ardından çok sayıda kişi konuyla ilgili sosyal medyada paylaşımlarda bulunarak kamuoyu oluşturmuştu. Cihan, 12 Eylül baskılar nedeniyle yurtdışına çıkmak zorunda kaldığını açıklamıştı.


Rabia Naz dosyasında gizlilik kararı kalktı

Previous post
Cinsel şiddete karşı kampanya: 'Öyle değil böyle'
Next post
Meteoroloji'den beş kent için sağanak uyarısı