Ana SayfaEkonomiReuters anketi: TL en çok değer kaybeden ikinci para birimi olacak, daha da değersizleşecek

Reuters anketi: TL en çok değer kaybeden ikinci para birimi olacak, daha da değersizleşecek

HABER MERKEZİ – Gelişmekte olan ekonomiler arasında, Türk Lirası’nın Arjantin Pezosu’nun ardından yılı en kötü kapatan ikinci para birimi olması bekleniyor. Liranın 12 ay sonra ise dolar karşısında yüzde 10 değer kaybetmesiyle kurun 6.42’ye yükselmesi öngörülüyor.

Türk Lirası’nın (TL) 12 ay sonra dolar karşısında yüzde 10 değer kaybetmesiyle kurun 6.42’ye yükselmesi bekleniyor.

Tahminler Reuters’ın gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik düzenlediği ankete dayanıyor.

Diken ve Euronews’in aktardığına göre ankette lira tahmini veren 20’den fazla kurumun tahminlerinin medyanına göre dolar/TL’nin bir ay sonra 5.80, üç ay sonra 6, altı ay sonra 6.2335, 12 ay sonra ise 6.4150 olması bekleniyor.

Buna göre de yaklaşık yüzde 8 değer kaybeden liranın 2019’u, finansal krizle sarsılan Arjantin’in para birimi pesonun ardından en zayıf performans gösteren ikinci para birimi olarak tamamlaması bekleniyor.

Küresel ‘ticaret savaşı’

Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’le ticaret anlaşmasına varabileceği sinyalleri dünya ekonomisi üzerindeki baskıyı biraz olsun azaltsa da uzmanlar 2020 yılında devam etmesi beklenen belirsizlikler ve yavaşlama işaretlerinin yükselen ekonomiler için risk teşkil ettiğini vurguluyor.

Reuters anketi, gelişmekte olan piyasa para birimlerinin belirsizlikle dolu yeni bir yıla girmeleri ve küresel ekonominin senkronize bir yavaşlama belirtileri göstermesi nedeniyle, küresel ‘ticaret savaşı’ndan uzak durmaları gerekeceğini gösteriyor.

Previous post
Çağlayan Adliyesi'nde intihar eden kişi yaşamını yitirdi
Next post
Akkuyu’daki çatlak: O dönem yalanlamayan bakanlık, 6 ay sonra "sorun yok" dedi