Ana SayfaGüncelRTÜK’ten ‘intihar haberi’ açıklaması: Aşırı dramatize ediliyor, özendirici etkisi unutulmamalı

RTÜK’ten ‘intihar haberi’ açıklaması: Aşırı dramatize ediliyor, özendirici etkisi unutulmamalı

HABER MERKEZİ – RTÜK, son günlerde yaşanan ve yoksulluğa bağlı olduğu basına yansıyan intihar haberleri ile ilgili bir “bilgilendirme” yayınlandı. Kurul açıklamasında konuya dair haberlerin “aşırı derecede dramatize edildiği” ifade edilirken, kimi uyarılar sıraladı.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde meydana gelen intiharlar üzerine çıkan haberlere dair Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bir açıklama yaptı.

İstanbul’un Fatih ilçesinde dört kardeşin evlerinde ölü bulunmasının ardından, Antalya’dan da benzer bir intihar vakası yaşanmıştı. Bu intiharların yoksulluk nedeniyle gerçekleştiği basına yansımıştı.

“Dramatize ediliyor”

RTÜK açıklamasında konuya dair yapılan haberlere ilişkin uyarılar sıralanırken, “Maalesef ki, birçok medya hizmet sağlayıcının, habere konu vatandaşlarımızın hayat hikâyelerini farklı fotoğraflar kullanmak suretiyle kamusal yayıncılık anlayışına uygun olmayan bir şekilde aşırı derecede dramatize ettikleri görülmüştür” denildi.

Açıklamada, haber bültenlerinin ailece takip edildiği, intihar haberlerinin aktarılmasında kullanılan dile itina gösterilmesi gerektiği belirtilirken; ‘kendilerine zarar verenlerin yaptıklarının normalleştirerek izleyiciye aktarılmaması gerektiği’ kaydedildi.

“Öneriler” sıralandı

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki, “Haber çerçevesini aşan, okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Olayı gösteren fotoğraf, resim veya film yayınlanmamalıdır” ifadelerini hatırlatan RTÜK, medyaya şu önerilerde bulundu:

  • İntihar ve şiddet eylemleriyle ilgili haberlerin olayın yöntemi açıkça belirtilerek sıkça, uzun süre ve kurgusal betimlemeyle verilmesinin özendirici etki oluşturabileceği unutulmamalıdır.
  • Bu haberler, izlenme oranını artırmak ya da dikkat çekmek amacıyla kullanılmamalıdır.
  • Haberlerin etkisi, görüntü tekrarı, müzik ve ses efektleri yapılarak abartılmamalıdır.
  • Haberde, bu tarz eylemleri çözüm yöntemi gibi gösteren, öven, haklı ya da meşru gösteren ifadeler ve görüntüler kullanılmamalıdır.
  • Toplumsal şiddet olaylarını haberlere konu ederken, gerilimi artıracak nitelikteki görüntü, yorum ve ifadelerden kaçınılmalıdır.
  • Haberlerde, bahse konu vakalara sebep olan depresyon ya da madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkların tedavisinin olduğu özellikle vurgulanmalıdır.
  • Haberlerde, insanların kendilerine zarar verme girişimlerinin kalıcı sakatlıklara, ağır bedensel hasarlara ve felç gibi rahatsızlıklara yol açacağı hatırlatılmalıdır.



Önceki Haber
Ahmet Türk’ün 'kayyum' başvurusu reddedildi
Sonraki Haber
Berkin Elvan Davası: Avukat rapordaki tespitin aksine 'nişan alındı' dedi