Ana SayfaDünyaRusya: Türkiye’nin askeri harekatı sonrası yüzlerce IŞİD’li serbest kaldı

Rusya: Türkiye’nin askeri harekatı sonrası yüzlerce IŞİD’li serbest kaldı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonundan sonra yüzlerce IŞİD’linin serbest kaldığını açıklayan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sıromolotov, bu durumun IŞİD’in gücünün yeniden toplanmasını sağlayabileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, Türkiye’nin Kuzeydoğru Suriye’ye yönelik operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sputnik’e konuşan Sıromolotov, Türkiye’nin operasyonundan sonra yüzlerce IŞİD üyesinin serbest kaldığını belirterek, “Serbest kalmış olan teröristlerin sayısı konusunda henüz net bir bilgi yok. Elimizdeki verilere göre, mahkûm bulundukları yerlerden kaçan birkaç yüz IŞİD’liden söz ediyoruz” dedi.

Rusya’nın bu durumdan büyük endişe duyduğunu belirten Sıromolotov, şunları söyledi:

“Serbest kalan IŞİD militanları örgütün askeri potansiyelinin yeniden güçlenmesine etki edebilir. Genel anlamda Fırat Nehri’nin doğusundaki gerginliğin tırmanması ve yabancı güçlerin Suriye’de yasadışı olarak bulunmasından dolayı bu mümkün. Gerginliğin tırmanmasının nedenlerinden biri de etnik ve mezhepler arası karşıtlıkların körüklenmesi oldu.”

Sıromolotov’a göre, bu tehdidin ortadan kaldırılması ve IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için, bölgede aktif askeri operasyonların yeniden başlamasına izin verilmemeli ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile egemenliğinin tesis edilmesi için katkıda bulunulmalı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Bu, özellikle de Rusya ile Türkiye arasındaki 22 Ekim tarihli Soçi mutabakatı ile amaçlanan bir durum. Mutabakat, kararlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor” diye de ekledi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptıkları telefon görüşmesiyle birlikte önü açılan Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonu 9 Ekim 2019’da başlamıştı.

İki liderin görüşmesi sonrası, ABD askerlerinin Fırat’ın doğusunda kalan kısımdan çekilmesi ve burada tutulan IŞİD’lilerin sorumluluğunun da Türkiye’ye verilmesi öngörülüyordu.

Türkiye’nin hala devam eden operasyonu süresince birçok IŞİD’li ve ailesinin tutuldukları cezaevi ya da kamplardan kaçtıkları basına yansımış, uluslararası kuruluşlarca da bu duyurulmuştu.


Pentagon raporu: IŞİD Türkiye’nin operasyonundan faydalanıp yeniden örgütlendi

Lavrov: Türkiye, harekatın yeniden başlamayacağına dair güvence verdi

Rusya Türkiye’nin yeni operasyon sinyali karşısında ‘şaşkın’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da askeri bölgedeki ormanlık alanda yangın
Sonraki Haber
HDP erken seçim çağrısını yineledi, muhalefete seslendi