Ana SayfaGüncelŞair Haydar Ergülen’in etkinliğinin iptal edilmesi Meclis’e taşındı

Şair Haydar Ergülen’in etkinliğinin iptal edilmesi Meclis’e taşındı

HABER MERKEZİ – CHP’li vekil Murat Bakan, şair ve yazar Haydar Ergülen’in İzmir’de katılacağı söyleşinin İl Milli Eğitim Müdürü tarafından engellenmesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Şair ve yazar Haydar Ergülen’in İzmir Atatürk Lisesi’ndeki etkinliği İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi tarafından iptal edilmişti.

Etkinliğe katılmak üzere İstanbul’dan uçakla İzmir’e giden Ergülen’e karar uçaktan indikten sonra bildirilmişti.

İzmir’de yayınlanan bir yerel gazeteye konuşan Ergülen, “Yıllardır ders kitaplarında adım geçiyor, beni okula almamaları ilginç oldu tabii. Çocuklarla elbette şiiri konuşacaktık ama TÜGVA’dan, ENSAR’dan da bahsedecektim. Gittiğim her yerde bu konuda konuşuyorum. Burada da konuşacaktım. Etkinliği engelleyerek belki bunu engellemiş oldular” demişti.

Önerge verildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ergülen’in katılacağı söyleşinin engellenmesiyle ilgili Meclis’e önerge verdi.

Bakan, Yahşi’nin, Atatürk Lisesi Müdürü’nü arayarak söyleşinin iptal edilmesi yönünde baskı yaptığını, Ergülen’in BirGün Gazetesi yazarı olduğunu ve hakkında birtakım ithamlarda bulunarak “şikayet var etkinliği iptal edin” şeklinde talimat verdiğini belirtti.

Üç yıl önce şair Şükrü Erbaş’ın İzmir’de yaşadığı benzer bir olayı hatırlatan Bakan şunları söyledi:

“O zaman da İlçe Emniyet, otelde düzenlenmesi planlanan etkinliğe Şükrü Erbaş’ın şiirlerini oturarak okuması halinde izin vereceğini, şiirlerini ayakta okursa müdahale edeceğini duyurmuştu. Bugün de ders kitaplarında eserleri olan, ülkemizin kıymetli edebiyatçılarından Haydar Ergülen’in etkinliği İl Milli Eğitim Müdürü tarafından engelleniyor.
“İzmir’i böyle bir saygısızlığa sahne edenleri kınıyorum. Tehditle talimatlarla özgür sanatı, şiiri ve fikir ifade özgürlüğünü zapturapt altına alanları kınıyorum. Haydar Ergülen’den kim neden rahatsız olur? Ya da Milli Eğitim Müdürü kimin ‘itibarını’ korumayı görev edinmiştir? Yoksa hukuk ve etik dışı davranışlarına rağmen nasıl hala o konumdadır?”

Bakan, verdiği önergede İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ile ilgili şu iddialara da yer verdi:

“Öte yandan, 2017’nin Kasım ayında İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü personeli ile öğrencilerinin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması şartı ile Turkcell A.Ş tarafından İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Gelişim Akademisi hesabına 400 bin TL aktarılmış, aktarılan paranın İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi tarafından aile yakınlarının tatil amaçlı konaklama giderleri için kullanıldığı bu sebeple hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında soruşturma geçirdiği, soruşturma sonunda ise kınama cezası aldığı iddia edilmektedir.”

Bakan Selçuk’a sorular

CHP’li Bakan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede ise şu soruları yöneltti:

  • Liselerde ders kitabı olarak okutulan kitaplarda eserleri olan, şair ve yazar Haydar Ergülen’in İzmir Atatürk Lisesi’ndeki etkinliğin iptal edilmesinin sebebi nedir?
  • Söyleşi saatinden birkaç saat önce İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin, Atatürk Lisesi Müdürü’nü aradığı, söyleşinin iptal edilmesi yönünde baskı yaptığı, hatta Ergülen’in BirGün Gazetesi yazarı olduğunu belirterek hakkında birtakım ithamlarda bulunarak “Şikayet var etkinliği iptal edin” şeklinde talimat verdiği iddialarının araştırılması amacıyla soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır? Başlatıldıysa soruşturma hangi aşamadadır? Elde edilen bulgu ve/veya sonuçlar nelerdir?
  • İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin kamu kaynaklarını şahsi menfaatleri doğrultusunda kullandığı iddiası ile ilgili soruşturma geçirdiği doğru mudur? Bu konudaki açıklamanız nedir?
  • Söz konusu soruşturma gerçeği yansıtmaktaysa hem hukuk dışı hem etik dışı davranan Ömer Yahşi’nin hala İzmir İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapıyor olmasını nasıl açıklamaktasınız?



Önceki Haber
MHP'li vekili eleştiren gazeteciye sokak ortasında saldırı ve silahla tehdit
Sonraki Haber
Eskişehir'de suya yüzde 60 zam