Ana SayfaDünyaŞam yönetimi, BM’deki Suriye görüşmelerini terk etti

Şam yönetimi, BM’deki Suriye görüşmelerini terk etti

HABER MERKEZİ – Şam yönetimi heyeti, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik harekatı dolayısıyla Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri sırasında masayı terk etti.

2011’den bu yana devam eden iç savaşın ardından Suriye’nin geleceği için yeni bir siyasi süreç başlatılırken, Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında Suriye Anayasa Komitesi toplanmıştı.

30 Ekim’de başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantıları, verilen aranın ardından BM Cenevre Bürosu’nda dün devam etti.

150 kişilik Anayasa Komitesi arasından seçilen Şam yönetiminden 15, Türkiye’nin desteklediği ‘muhalif’ gruplardan 15 ve Suriyeli STK temsilcilerden oluşan 15 isim olmak üzere 45 kişilik anayasa komitesi yazım kurulu üyelerinin yer aldığı görüşmelere BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen başkanlık etti.

Pedersen başkanlığında basına kapalı olarak gerçekleşen ikinci tur toplantısında ‘muhaliflerin’ Esad güçlerinin İdlib’e yönelik saldırılarına dikkat çektiği belirtildi.

Suriye Anayasa Komitesi Eşbaşkanı Ahmed Kuzbari, Anayasa Komitesi çalışmalarına devam edilebilmesi şartıyla komiteye, “Suriye toprakları içerisinde terörizmle mücadele edilmesi, Suriye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik saldırılarının kınanması ve buna karşı ortak tavır sergilenmesi” şeklinde üç madde sundu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre sunduğu üç maddenin Suriye’nin bağımsızlığı, birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak amaçlı olduğunu belirten Kuzbari’nin “Bu komitenin tamamı, Suriye halklarının yararına olan bu maddeleri kabul etmeyecekse, burada dış güçlerin yönlendirmesini görürüz” dediği aktarıldı.

Şam yönetimi heyetine başkanlık da eden Kuzbari’nin, BM yetkililerine “Suriye topraklarına dönük Türk işgaline karşı ortak tavır sergilenmeyecek ve bu işgal durdurulmayacaksa Anayasa görüşmelerinin temel şartı olan Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı nasıl korunacak?” diye de sorduğu belirtildi.

Bu üç maddenin ‘muhalifler’ tarafından kabul görmemesi üzerine ise Ahmed Kuzbari başkanlığındaki 15 kişilik Şam yönetimi heyeti toplantıları terk etti.

Toplantılara devam edilip edilmeyeceğine yönelik BM’den henüz bir açıklama yapılmadı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen’in, Şam yönetimi heyetini masaya döndürmek için ikna etmeye çalıştığı bildirildi.

Komisyonda kimler var?

Euronews’in haberine göre Suriye Anayasa Komitesi, büyük ve küçük olmak üzere iki yapıdan oluşuyor.

Büyük yapı, komite üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, muhalefet heyeti, sivil toplum temsilcileri olmak üzere üç gruptan oluşuyor.

Küçük yapı ise üç listeden seçilen 15’er kişiden meydana geliyor ve anayasanın yazımından sorumlu bulunuyor.

45 kişilik yazım kurulunun hazırladığı taslakları, 150 kişilik büyük yapının onaylaması, karar alınması için ise üyelerin en az yüzde 75’inin “evet” oyu gerekiyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ise “Türkiye’nin vetosu” nedeniyle komitede yer alamıyor.

Previous post
Berfin Özek’e asitli saldırı: Kriminal raporda sanık erkeğin anatomisi uyumlu çıktı
Next post
Akşener'den “iktidar medyası”na eleştiri