Ana SayfaGüncelSavcı Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’a hapis, Mehmet Altan’a beraat istedi

Savcı Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’a hapis, Mehmet Altan’a beraat istedi

HABER MERKEZİ – Haklarında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından hakim karşısına çıkan gazeteciler Ahmet Altan ile Nazlı Ilıcak’a hapis cezası, Mehmet Altan içinse beraat istendi.

Gazeteci-yazar Ahmet Altan ile akademisyen kardeşi Mehmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının bozulmasının ardından üç isim yeniden hakim karşısına çıktı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, tutuklu yargılanan Ahmet Altan, Tuğrul Özşengül, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı.

Tutuklu yargılanan Nazlı Ilıcak ve tutuksuz yargılanan Mehmet Altan ise duruşma salonunda hazır bulundu.

Savcı, Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan’a “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte FETÖ’ye bilerek isteyerek yardım etmek” iddiasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar, diğer sanıklar Tuğrul Özşengül, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek’in ise ‘örgüt üyeliği’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsini istedi.

Savcı Mehmet Altan’ın ise beraati yönünde görüş bildirdi.

Duruşma esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaların alınmasıyla devam ediyor.

Davanın geçmişi

15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri ve darbe çağrışımı yaptıkları iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Şükrü Tuğrul Özşengül “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla TCK’nin 309/1. maddesi uyarınca 16 Şubat 2018’de ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sanıklar hakkında “örgüt üyeliği” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından ceza verilmesine yer olmadığı kaydedilmişti.

“Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan yargılanan tutuksuz yargılanan Tibet Murat Sanlıman hakkında ise beraat kararı verilmişti.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen bu karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nce de hukuka uygun bulunmuştu.

Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine, dosya, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderilmişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise 5 Temmuz 2019’da yerel mahkemenin kararını bozmuştu.

Yargıtay, altı isim hakkındaki ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozmuştu.

Mehmet Altan’ın yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesi gerektiğine hükmeden Yargıtay, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın ise “anayasayı ihlal” yerine “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla yargılanmaları gerektiğine karar vermişti.

Özşengül, Yazıcı ve Şimşek hakkında “silahlı terör örgütü üyeliği” suçunun oluştuğuna karar verilmişti.

8 Ekim’de yeniden İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmıştı.

Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasına hükmeden mahkeme, tutuksuz yargılana Mehmet Altan hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını ise kaldırmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merkezden uzak, kolektif bir sergi: "Karşılaşmalar"
Sonraki Haber
İsrail polisinin sırtından vurduğu Filistinlinin görüntüleri yayınlandı