Ana SayfaGüncelSeyit Rıza’nın idam edilişinin 82’nci yılı: ‘Karanlık tarihle yüzleşilmeli’

Seyit Rıza’nın idam edilişinin 82’nci yılı: ‘Karanlık tarihle yüzleşilmeli’

HABER MERKEZİ – Seyit Rıza ve arkadaşları bundan tam 82 yıl önce idam edildi. “Türkiye toplumu bu karanlık tarihle, katliamla, yaşatılan zulümle mutlaka yüzleşmeli ve hesaplaşmayı başarabilmelidir” diyen HDP, yüzleşmeyi ‘toplumsal barışın’ önemli bir adımı olarak niteledi.

Seyit Rıza, oğlu Resik Huseyn ve beş arkadaşıyla beraber 15 Kasım 1937’de Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edildi.

İdam edilişlerinin 82. yıl dönümünde Seyit Rıza ve arkadaşları düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan anmaya siyasi parti ve kurum temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Alevi dernekleri, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Dersim Dernekler Federasyonu Temsilcisi Kenan Yiğit, taleplerini şöyle sıraladı:

  • Arşivler açılsın, Dersim ismi iade edilsin
  • Dersim halkından özür dilensin
  • Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın
  • Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın
  • Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük tanınsın
  • Munzur’daki baraj projeleri iptal edilsin

Yapılan konuşmaların ardından anma, Seyit Rıza heykeline karanfillerin bırakılması ve çıraların yakılmasıyla sona erdi.

HDP: Karanlık tarihle yüzleşilmeli

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 82. yıl dönümünde HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de yazılı bir açıklama yaptı.

“Diz çökmeyenlerin önünde saygıyla eğiliyoruz” başlığıyla yapılan açıklama şöyle:

“Seyid Rıza ve arkadaşlarını, idamlarının 82’nci yıldönümünde saygıyla anıyoruz. 15 Kasım 1937’de idam edilen Seyid Rıza ve arkadaşları Dersim halkının, Kürt Alevi halkının onurlu direnişine öncülük ettikleri için hedef alındılar. Bu idamlarla halkın direnişi kırılmak istendi.
“O dönemin yönetimi, 75 yaşındaki Seyid Rıza’yı idam edebilmek için yaşını küçülttü, oğlunu ise yaşını büyüterek idam etti. Son arzusunun aksine, Seyid Rıza’nın oğlunu gözü önünde idam ederek, O’na çok büyük bir acı yaşattı.
“Mezarı bugün bile ailesinden ve Kürt Alevi halkından saklanıyor olsa da, Seyid Rıza, idam edilişinin 82’nci yıldönümünde Türkiye halklarının hafızasından silinemedi, yok edilemedi. Çünkü idamlar, katliamlar, inkâr ve baskı; direnişi ve mücadele azmini yok edemez.
“Dersim Katliamı’nı gerçekleştirenleri, bu insanlık suçunu işleyenleri bizler asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Seyid Rıza ve arkadaşlarının büyük direnişlerini vicdanlarımızda, zihnimizde ve mücadelemizde her zaman yaşatacağız.
“Dersim Katliamı, bu ülkenin karanlık tarihinin halen aydınlatılmamış ve yüzleşilmemiş bir dönemidir. Türkiye toplumu bu karanlık tarihle, katliamla, yaşatılan zulümle mutlaka yüzleşmeli ve hesaplaşmayı başarabilmelidir. Hakikatlere ulaşmak ve gerçeklerle yüzleşmek toplumsal barışı ve sağlam bir demokrasiyi kurmanın önemli bir adımıdır.
“Devletin zulmüne boyun eğmeyerek zalimlere dert olan, ölüme korkusuzca yürüyen Seyid Rıza ve arkadaşlarını, idam edilişlerinin 82’nci yılında minnetle anıyor, anıları ve mücadeleleri önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Duruşma öncesi Fikret Başkaya'ya 19 ülkeden destek
Sonraki Haber
Şırnak ve Mardin'de eylem ve etkinlik yasakları uzatıldı