Ana SayfaDünyaŞili’de eylemleri takip eden gazeteci evinde ölü bulundu

Şili’de eylemleri takip eden gazeteci evinde ölü bulundu

HABER MERKEZİ – Şili’de eylemleri takip eden ve polis şiddetini belgeleyen gazeteci Albertina Martínez Burgos, evinde ölü bulundu. Kadının vücudunda şiddet izlerine rastlandığı belirtildi.

Şili’de 6 Ekim’de toplu taşıma ücretlerine yapılan zam ile başlayan eylemler ülke genelinde devam ediyor.

Eylemler sırasında gözaltına alınan pandomim sanatçısı Daniela Carrasco’nun öldürüldüğü iddiasının ardından bu kez de eylemleri takip eden bir gazeteci kadın evinde ölü bulundu.

Evrensel’den Elif Görgü’nin haberine göre başkent Santiago’da yaşayan 38 yaşındaki gazeteci ve fotoğrafçı Albertina Martínez Burgos’in, 22 Kasım günü evinde ölü bulunduğu belirtildi.

Burgos’in bedeninde şiddet izlerine rastlandığı ve savcılığın olayı cinayet olarak araştırdığı ifade edildi.

Eylemleri takip ediyordu

El Unversal’in aktardığına göre Burgos, diğer gazetecilerle birlikte beş haftadan uzun süredir devam eden protestoları ve özellikle Santiago’daki İtalya Meydanı’ndaki eylemleri takip ediyordu.

La Jornada’nın haberine göre gazeteci, Şili askeri polisinin (Carabineros) protestoculara yönelik saldırılarını kayıt altına alıyordu.

Savcılık tarafından yapılan açıklamada otopsinin henüz sonuçlanmadığı ancak soruşturmanın cinayet soruşturması olarak sürdürüldüğü ve gazetecinin çektiği fotoğrafların ve ilgili malzemelerinin de çalındığının tespit edildiği belirtildi.

Şili’de ne oluyor?

Şili’deki protestolardan / Fotoğraf: Reuters

Şili’de Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanlığı, 6 Ekim tarihinde yoğun saatlerde metro biletinin 830 Şili pezosu (1,16 Dolar), otobüs biletinin ise 710 Şili pezosu (1 Dolar) olmasını kararlaştırmıştı.

Açıklanan zamma karşı eylemler 11 Ekim Cuma günü, Santiago’da 80’den fazla öğrencinin Bellas Artes ve Santa Lucía metro istasyonlarında bilet almadan turnikeden atlamasıyla başlamıştı.

Başkent Santiago bulunan Banco Chile binası ve ENEL enerji şirketi binası ateşe verilmişti.

Yayılan eylemler sonrasında metrolarda güvenlik önlemleri arttırılmış, yer yer de polis eylemlere göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Şili İçişleri Bakanı Andres Chadwick toplu ulaşımın işleyişine engel olanlara karşı “Devlet Güvenlik Kanunu”nun işleme konulduğunu açıklamıştı.

Ülkede toplumsal eylemleri bastırmak amacıyla 1958’de çıkarılan “Devlet Güvenlik Kanunu” çerçevesinde ceza alanların hukuki işlemleri hızlandırılıyor ve kanun kapsamında suça karışanlara normalden fazla ceza verilebiliyor.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera eylemlerin şiddetlenmesi üzerine başkent Santiago’da OHAL ilan etmiş, güvenlik orduya teslim edilmişti.

Bu gelişmelerin üzerine Pinera, metro ücretine yapılan zammın askıya alındığını duyurmuştu.

Yapılan zamla Latin Amerika ülkeleri arasında Şili’nin toplu taşımanın en pahalı ülke olduğu belirtiliyor.

Latin Amerika ülkeleri arasında kişi başına düşen en yüksek milli gelire sahip ülkesi olmasına rağmen, sağlık ve geçim masraflarının giderek artması, emekli maaşlarının düşüklüğü ve sosyal eşitsizlik çeşitli sorunlar ön plana çıkıyor.

Şili, eşitsiz gelir dağılımı bakımından dünyada ilk sıralarda yer alıyor.


Mon Laferte’den Grammy’de protesto: “Şili’de işkence yapıyorlar”

Gökkubenin altındaki büyük kaos – Raúl Zibechi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji'den İstanbul dahil dokuz il için sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı
Sonraki Haber
Belediye'den Soma 301 Madenciler Derneği'ne: Derneği boşaltın ya da kirasını ödeyin