Ana SayfaCezaevleriSilivri Cezaevi’ndeki hak ihlalleri Meclis komisyonu tarafından raporlaştırıldı

Silivri Cezaevi’ndeki hak ihlalleri Meclis komisyonu tarafından raporlaştırıldı

HABER MERKEZİ – TBMM Tutuklu ve Hükümlü Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Silivri Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri raporuna göre, kapasite fazlalığı fiziki koşullarda yetersizliğe neden oluyor. Mahpuslara kötü muamelede bulunulduğu ve kelepçeli muayene dayatıldığı da rapora yansıyan hak ihlalleri arasında.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde daimi görev yapan Tutuklu ve Hükümlü Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, Silivri Cezaevi’nde 5 Eylül 2019’da yaptıkları incelemede saptadıkları hak ihlallerini raporlaştırdı.

Türkiye’nin ‘en büyük yüksek güvenlikli’ cezaevi olan Silivri Cezaevi’ndeki hak ihlallerinin başında kapasite fazlalığı geliyor.

Üst komisyonda yarın görüşülecek olan raporda, incelemenin yapıldığı tarihten itibaren Silivri Ceza İnfaz Kurumları’nda 22 bin 781 tutuklu ve hükümlünün kaldığı, kapasite üstü fazlalığın fiziki koşullarda yetersizliğe neden olduğu kaydedildi.

Raporda, bazı görevlilerin, tutuklu ve hükümlülere kötü muamelede bulunduğu, kampüs içinde hastaneye götürülürken bile çift kelepçe (zincir) vurulması nedeniyle sevki reddedenlerin ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığı vurgulandı.

Alt komisyon tarafından hazırlanan raporda yaşanan hak ihlalleri maddeler halinde sıralanırken, bunlardan bazıları şöyle:

  • Kapasite üzerinde hükümlü ve tutuklu barındırılması
  • Belli kurum personeli tarafından hükümlü ve tutuklulara karşı keyfi tutum ve davranışlarda ve özellikle kötü muamelede bulunulması, hükümlü ve tutukluların kuruma ilk girişlerinde gayri insani muameleye tabi tutulması
  • Hastane sevklerinde çift kelepçe (zincir) uygulaması yapılıyor, hatta bu uygulama kampüs içerisinde yer alan hastaneye götürülürken dahi uygulanıyor, bu uygulamaya tepki olarak sevkin reddedilmesi nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşanıyor
  • Verilen yemekler yeterli ve besleyici değil
  • Başta diş muayenesi ve tedavileri olmak üzere sağlık konusunda ciddi sorun yaşanıyor
  • Görüş günlerinde kurum personeli tarafından görüşe gelen ziyaretçilere zorluklar çıkarılması, görüş süresinin tam kullandırılmaması
  • Nakil talepleri genel olarak karşılanmaması
  • Spor faaliyetlerinden yararlandırılmaması
  • Sohbet hakkı ve dilekçe hakkının kullandırılmaması
  • Dışarıdan kitap tedarikine engel olunması

Karınca, MA, BBC Türkçe



Önceki Haber
Fatih'te dört kardeş evde ölü bulundu, ön otopsi raporu açıklandı
Sonraki Haber
Erdoğan: Biz de Bağdadi’nin hanımını yakaladık ama yaygara yapmadık