Ana SayfaGüncelSiyanür satışına kısıtlama

Siyanür satışına kısıtlama

HABER MERKEZİ – Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, siyanürlü bileşiklerin halka satılması yasaklanırken, siyanürün endüstriyel ve profesyonel kullanımı ise beyanname ile yapılacak.

“Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik”te değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı değişikliğe göre yönetmeliğe, endüstriyel kullanım ve profesyonel kullanım tanımları getirildi.

bianet’in aktardığına göre endüstriyel kullanım madde veya karışımın sanayide kullanılmasını öngörürken, profesyonel kullanım ise madde veya karışımın endüstri dışında eğitim, sağlık gibi alanlarda kullanılmasını kapsıyor.

Yönetmeliğin ekinde yer alan “Belirli Zararlı Maddelerin, Karışımların ve Eşyaların İmalatı, Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Kısıtlamalar” başlığına da yeni maddeler getirildi. Buna göre;

Siyanürlü bileşikler; hidrojen siyanür, hidrosiyanik asit, tanımlar dışında kalan hidrojen siyanür tuzları, kalsiyum siyanür, kadmiyum siyanür, diciva siyanür oksit; civa (II) oksisiyanür, sodyum siyanür, bakır siyanür, potasyum siyanür ve çinko siyanür, madde olarak halka satış amacıyla piyasaya arz edilemeyecek ve internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda halka satılamayacak.

Tedarikçi, bu tür bileşikleri piyasaya arz etmeden önce ambalajlarında açık, okunabilir ve silinmeyecek şekilde, “Yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir” ifadesinin yer almasını sağlayacak.

Ne olmuştu?

İstanbul ve Antalya’da yaşayan üç aile siyanür kullanarak yaşamlarına son vermişti.

İstanbul’un Fatih ilçesinde, dört kardeş 5 Kasım Salı günü kapısına “Dikkat siyanür var” yazılı not astıkları evlerinde ölü bulunmuştu.

48 yaşındaki Cüneyt Yetişkin, 54 yaşındaki Oya Yetişkin, 56 yaşındaki Yaşar Yetişkin ve 60 yaşındaki Kamuran Yetişkin’e yapılan ön otopside, kardeşlerin siyanür kullandıkları ortaya çıkmıştı.

Antalya’da da 8 Kasım günü, 36 yaşındaki baba Selim Şimşek ile 38 yaşındaki anne Sultan Şimşek’in çocukları 9 yaşındaki Ceren ile 5 yaşındaki Ali Çınar’ın cansız bedenlerini bulunmuştu. Evde siyanür bulgusuna rastlanmıştı.

15 Kasım’da ise İstanbul Bakırköy’de bir evde biri çocuk üç kişinin cansız bedeni bulunmuş, burada da yapılan incelemelerde siyanür bulgusuna rastlanmıştı.

İntihar vakalarının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir araştırma komisyonu kurduklarını açıklamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da mevzuat değişikliğiyle piyasa ve internetten siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışına yasak getireceklerini açıklamıştı.

Previous post
İstanbul'da deniz ulaşımında aksama
Next post
The Independent’tan 'son 10 yılın en iyi 40 filmi' seçkisi