Ana SayfaÇalışma YaşamıSomalı maden işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı

Somalı maden işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı

HABER MERKEZİ – Somalı maden işçilerinin beş yıldır ödenmeyen tazminatları için 5 Ekim’de başlattıkları direniş zaferle sonuçlandı. Bakanlıktan tazminatlarını alamayan 3 bin 500 işçinin tüm haklarının ödeneceği sözünü aldıklarını duyuran işçiler, “Mücadelemizin kazanımları Türkiye işçi sınıfına armağan olsun” dedi.

Bağımsız Maden İş Sendikası çatısı altında bir araya gelen Somalı maden işçilerinin beş yıldır ödenmeyen tazminatlarının ödenmesi için 5 Ekim’de Ankara’ya başlattığı yürüyüş zaferle sonuçlandı.

Ankara yürüyüşünün valilik emriyle Manisa Kırkağaç’ta durdurulması üzerine işçiler oturma eylemine geçmişti.

Bu süre zarfında Ankara’da yetkililer ile kimi görüşmeler gerçekleştiren sendika temsilcileri, son olarak 5 Kasım’da yani direnişlerinin 32. gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşme gerçekleştirdi.

Bağımsız Maden İş Sendikası, bakanlıkta yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini, Soma ve Ermenek maden işçilerine tazminatlarının ödenme sözü verildiğini duyurdu.

‘Ödemeler Ocak 2020’ye kadar yapılacak’

Eylemlerini kazanımla sonuçlandıran Somalı maden işçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan görüşme detaylarına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Nöbet alanında düzenlenen açıklamaya çok sayıda işçi katılırken, “Bir avuç kömür için bir ömür tükettik, haksızlığa uğradık, sabırla bekledik, artık yeter! Tazminatlarımızı istiyoruz, alacağız” yazılı pankart taşındı.

İşçiler adına açıklama yapan Çetin Erkalkan, Bağımsız Maden İş Sendikası’nın bakanlık ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini ve tazminatlarını alamayan 3 bin 500 işçinin tüm haklarının ödeneceği sözünün alındığını belirtti.

Ödemelerin Ocak 2020’ye kadar yapılacağına dair söz aldıklarını da belirten Erkalkan, “5 Ekim’de başlayan eylemimiz Kırkağaç Çamı’nda devam etti. Bizi bugüne kadar duymayan devlet, direnişimiz sayesinde sessimizi duydu. Görüşmeler sonucunda bakanlıkla mutabakat sağlandı” dedi ve şöyle devam etti:

“Direnişteki işçilerin mutabakat sırasında Ermenek ve Uyar madenlerindeki işçilerin ailelerinin de tazminatlarının ödenmesi için söz aldık. Bunun sınıf dayanışması açısından önemli bir örnek oldu. Türkiye Kömür İşletmeleri’ne yapılacak başvurularla ödemelerin başlanacak.”

‘Türkiye işçi sınıfına armağan olsun’

Direnişin fiili olarak sonlandığını ancak tazminatların ödemeleri sonlanana dek madenlerde, sokaklarda çalışma yapacaklarını vurgulayan Erkalkan, 4 Aralık’ta yapılacak Dünya Madenciler Günü’nde kitlesel bir eylem yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Erkalkan, sözlerini “Mücadelemizin kazanımları başta Somalı madenciler olmak üzere tüm maden işçilerine ve Türkiye işçi sınıfına armağan olsun” diyerek sonlandırdı.

Ne olmuştu?

Soma’da 2014 yılında 301 işçinin hayatını kaybettiği katliamın ardından 3 bin 500 işçi Uyar Madencilik ve Soma Maden İşletmeleri AŞ tarafından gerekçe gösterilmeksizin işten çıkartılmış, tazminatları ödenmemişti.

Beş yıldır kıdem tazminatları ve emeklilik hakları için mücadele eden işçiler son olarak 5 Ekim’de, Bağımsız Maden İşçiler Sendikası öncülüğünde, seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüş başlatmıştı.

Yürüyüşün engellenmesi üzerine oturma eylemi başlatan maden işçileri, ‘haklarını alana kadar eylemi sürdürmekte kararlı olduklarını’ açıklamıştı.

Bir yandan Enerji Bakanlığı ile müzakereler yürüten direnişçi işçiler 31 Ekim’de Soma’da yaptıkları açıkhava toplantısında Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden-İş ile Soma Holding’in, haklarına nasıl el koyduğunu ortaya seren protokol belgelerini kamuoyuyla paylaşmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şule Çet Davası'nda yeni rapor: 'Numuneler cinsel birlikteliğe işaret etmiyor'
Sonraki Haber
Fatih'te dört kardeş evde ölü bulundu, ön otopsi raporu açıklandı