Ana SayfaGüncelSon 12 yılda binden fazla gazeteci görevi başında öldürüldü

Son 12 yılda binden fazla gazeteci görevi başında öldürüldü

HABER MERKEZİ – Bugün, “Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü”. BM’ye göre, son 12 yılda binden fazla gazeteci görevi başında öldürüldü.

Bugün, “Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü”.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, son 12 yılda binden fazla gazeteci görevi başında öldürüldü.

Cinayetlerden 10’da dokuzu cezasızlıkla sonuçlandı.

BM’nin gün dolaysıyla yaptığı açıklamasında, cezasızlığın daha fazla ölüme yol açtığı, toplumdaki hak ihlalleri, suç ve yolsuzluğun ortaya çıkarılmasının da zarar gördüğü ifade edildi.

 

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) son 10 yıllık verilerine göre de 31 Ağustos 2019 itibariyle dünyada 318 gazeteci öldürüldü, cinayetlerin yüzde 86’ında failleri cezalandırılmadı.

CPJ’nin 13 ülkeyi sıraladığı tablosunda, en fazla cinayetin işlendiği yer 41 gazetecinin öldürüldüğü Filipinler. Onu Meksika ve Somali izliyor.

CPJ ayrıca, El Şebab, Boko Haram ve IŞİD gibi örgütlerin de sık sık gazetecileri hedef aldığını açıkladı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun raporlarına göre de sadece 2018 yılında 94 gazeteci ve medya çalışanı işle bağlantılı olaylarda öldürüldü.

Gün hakkında

Birleşmiş Milletler (BM), Kanada merkezli Uluslararası İfade Özgürlüğü Dayanışması (IFEX)  örgütünün çabalarıyla 2 Kasım’ı, “Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü” (International Day to End İmpunity For Crimes Against Journalists) olarak ilan etti.

18 Aralık 2013 tarihli BM Genel Kurul toplantısında alınan kararda, üye devletler cezasızlık kültürünü sona erdirmek amacıyla kesin önlemler almaya çağrılıyor.

Cezasızlık, insan hakları ihlallerinin soruşturulması, failin bulunması, yargılanması ve cezalandırılmasının gerçekleşmemesi halidir.


İşten atma, gözaltı ve davaların gölgesinde tahliyeler


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP'li Cihaner: Tezkereye verilen destek affedilemez büyüklükte bir yanlış
Sonraki Haber
Yeni Delhi'de acil durum: Okullar tatil edildi, milyonlarca gaz maskesi dağıtıldı