Ana SayfaManşetŞule Çet Davası: Sanık Aksu, Akand’a ‘ağzını sıkı tut’ demiş

Şule Çet Davası: Sanık Aksu, Akand’a ‘ağzını sıkı tut’ demiş

HABER MERKEZİ – Şule Çet’in şüpheli ölümüne ilişkin tutuklu sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın yargılandığı davanın 5. duruşmasında sanıkların cezaevinde birbirlerine mektup yazdıkları belirtildi. Sanık Aksu’nun, Akand’a yazdığı mektupta, “Ya beraber çıkarız ya beraber batarız. Ağzını sıkı tut” ifadelerini kullandığı ortaya çıktı. Savcı, Aksu için müebbet hapis ve 39 yıl hapis, Akand için ise 31 yıla kadar hapis istedi. Kararını açıklamayan mahkeme, duruşmayı 4 Aralık’a erteledi.

Ankara’da üniversite öğrencisi olan 23 yaşındaki Şule Çet’in, 29 Mayıs’ta eskiden yanında çalıştığı Çağatay Aksu’nun ofisinin olduğu plazanın 20. katından aşağıya atlayarak intihar ettiği iddia edilmiş ancak cinsel saldırıya uğradığı ve ölümünün şüpheli olduğu ortaya çıkmıştı.

Sanıklar Aksu ve Berk Akand’ın “kasten öldürme” ve “cinsel saldırı” ve “hürriyet tahdit” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın 5. duruşması, Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Katılımın yoğun olduğu duruşmaya sanıklar Aksu ve Akand ile aileleri, Şule’nin ailesi, taraf avukatları ve çok sayıda kadın katıldı.

Duruşmada ilk olarak Şule’nin sevgilisi olduğu belirtilen Furkan Cınkır tanık olarak dinlendi.

Şule ile en son ölümünden 4 gün önce görüştüklerini belirten Cınkır, “Utanarak söylüyorum ama en son cinsel birlikteliğimiz 9-10 gün önce oldu ve aramızda hiçbir şekilde ters anal ilişki geçmedi” dedi.

Cınkır, Şule’nin psikolojik bir rahatsızlığı olmadığını ve ilaç kullanmadığını söyledi.

Aksu’dan Akand’a: Ağzını sıkı tut

Ardından dosyaya yeni belgeler girdiği belirtildi ve sanıkların cezaevinde birbirlerine mektup yazdıkları ortaya çıktı.

Aksu, mektuplarında Akand’a dosya hakkında soru sorduğunu iddia etti ve “Ya beraber çıkarız ya beraber batarız. Ağzını sıkı tut” yazdığı anlaşıldı.

Çet ailesinin avukatı Umur Yıldırım, mektupların neden 1 yıldır dosyaya sunulmadığını sordu.

Aksu ise mektupta kullandığı ifadeleri, “Gayet normal, sosyal medyada sosyal medyada yapılan yanlış haberler ortada. Ne maksatla sordunuz anlamadım” diyerek savundu.

Savcı’dan mütalaa

Ardından savcı esas hakkındaki mütalaasını açıklamadan önce salona çok sayıda polis getirildi.

Savcı, Çağatay Aksu için “kasten öldürme” suçundan müebbet, “cinsel saldırı” ve “hürriyeti tahdit” suçlarından ise 39 yıla kadar hapis cezası istedi.

Berk Akad için ise “cinsel saldırı”, “hürriyeti tahdit” ve “kasten öldürme suçuna yardım”dan toplam 31 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mütalaaya dair konuşan avukat Umur Yıldırım, sanıkların üzerlerine atılı suçların nitelikli hallerinden cezalandırılmalarını ve hiçbir indirim uygulanmamasını talep etti.

Ardından kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 4 Aralık tarihine erteledi.

Duruşma sonrası Şule’nin avukatları tarafından bir açıklama yapıldı.

Şule’nin babası ve davaya katılan kadınların da bulunduğu açıklamada konuşan avukat Ferhat Gebeş, sanıkların başından bu yana dosyanın seyrini değiştirmek istediğini bunun için ağız birliği yapıldığını, mektuplar verildiğini ancak savcının mütalaasıyla tüm bunların çürütüldüğünü söyledi.

Ardından konuşan avukat Umur Yıldırım da, “Bir buçuk yıldır verdiğimiz adalet mücadelesinde sona yaklaştık. İntihar şeklinde başlayıp, şu an gelinen aşamada cinayet ve cinsel saldırı suçu olduğu ortaya çıktı. Biz en başından beri bunun bir cinayet olduğunu biliyoruz. Son haftalarda sanık ailelerinin meclis ve başka partiler üzerinde mahkemenin seyrini değiştirilmeye yönelik girişimleri oldu. Bunların başında, milletvekilleri, bizler, gazeteciler hedef gösterildik. Hak ettikleri cezayı alacaklar” ifadelerini kullandı.

Duruşma öncesi ise Ankara Kadın Platformu, ellerinde Şule’nin fotoğrafları ve “Şule İçin Adalet” dövizleri ile Ankara Adliyesi önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.

Platform üyesi Deniz Akıl yaptığı açıklamada, “Şule Çet başta olmak üzere, işlenen tüm kadın cinayetlerinin üzerlerinin örtülmemesi için buradayız” dedi.

Şule’nin ölümüne neden olduğu iddiası ile yargılanan Çağatay Aksu’nun ailesinin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla haber yapan gazetecileri, davayı takip eden kadın hakları savunucuları ve milletvekillerini hedef gösterdiği 141 sayfalık raporu da hatırlatan Deniz Akıl, şöyle devam etti:

“Her duruşmada adliye salonlarını doldurmamızdan rahatsız olanlar sayfalarca rapor hazırladı. Şunun bilinmesini istiyoruz, katilleri kurtarmak için parayla rapor hazırlatan avukatlar, kadın dayanışmasını yaratan bizleri hedef gösterenler, katillere takım elbise giydiği için indirim veren mahkemeler bu coğrafyada katledilen her kadının katledilmesinden sorumludur.
“Bizler bu duruma seyirci kalmayacağız, arkalarında hangi güç olursa olsun katilleri önce toplumun vicdanında mahkum edeceğiz. Onları koruyarak bu cinayetlere ortak olan erkek adalet sistemini ise teşhir etmeye devam edeceğiz. Aramızdan bir kadın daha eksilmesin istiyoruz.”

Bu haberi Twitter’daki Şule Çet İçin Adalet hesabından ve MA’dan derledik.



Önceki Haber
Gazeteci Caruana Galizia cinayeti: 2 yıl sonra yeni bir gözaltı
Sonraki Haber
'Sine-i millet' tartışması: HDP'den 'çekilmeme' mesajı ve erken seçim çağrısı