Ana SayfaGüncelTahir Elçi cinayetinin üzerinden 4 yıl geçti

Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 4 yıl geçti

HABER MERKEZİ – Tahir Elçi cinayetinin üzerinden geçen 4 yıla rağmen açılan soruşturmada herhangi bir ilerleme söz konusu değil. Avukat Gamze Yalçın, “fiili bir gizlilik” uygulandığını belirttiği soruşturmaya ilişkin bugüne dek 150 talepte bulunduklarını, ancak yanıt alamadıklarını söylüyor. Diğer yandan Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Tahir Elçi için Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte anma etkinlikleri düzenlendi.

28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 4 yıl geçti.

Soruşturma geçen bu 4 yıllık süre zarfında tek bir şüpheli olmaksızın sürdürülüyor.

Diyarbakır Barosu, olay yerindeki gazetecilerin çektiği görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’a (Adli Mimarlık) göndererek bilirkişi raporu istemişti.

Hazırlanan raporda, Tahir Elçi’nin öldürüldüğü esnada ateş açan polislerin atış yönü, atış sayısı ve Elçi’nin yere düştüğü an üzerinden yapılan incelemeler sonucunda olası üç polis tespit edilip, bu polislerden birinin ise Elçi’yi öldüren kesin fail olduğu belirtilmişti.

Ancak Forensic Architecture’ın hazırladığı raporu Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na sunan Diyarbakır Barosu, rapora ilişkin savcılığın herhangi bir işlem yapmadığını, raporun işaret ettiği şüpheli polislerin kimliklerinin belirlenmediği ve ifadelerine başvurmadığını açıkladı.

Başsavcılık rapor doğrultusunda işlem yapmazken, Forensic Architecture’ın raporu sonrası Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) yeni bir rapor hazırlanmasını istedi. Yeni rapor için dosyanın tamamını ATK’ye gönderen savcılığın talebi ATK tarafından reddedildi.

Taleplere cevap yok

Diğer yandan Diyarbakır Barosu’nun kurduğu Tahir Elçi Cinayeti Soruşturma Komisyonu avukatlarından Gamze Yalçın, geçen 4 yılda soruşturma dosyasına dair bazı talepleri kabul edilse de, şu ana kadar 150 taleplerine cevap verilmediğini paylaştı.

“Londra Üniversitesi’ne hazırlatılan rapor, savcılık tarafından ATK’ye teyit ettirilmek istendi. ATK, üniversitenin aksini ortaya koyamadı. Üniversitenin verileri bilimsel değil, bu verilerle bu kişiler şüpheli olamaz şeklinde bir tespit yapılmadı. ATK sadece ilk raporunu tekrarladı.
“Biz bunu da Ceza Usul Kanunu açısından raporun onaylanması olarak kabul ettiğimiz için ikinci kez üç şüpheli polis memurunun ifadeye çağrılarak tutuklanması yönünde talebimizi sunduk. Ona ilişkin de henüz bir işlem yapılmadı.”

“Dosyada bugüne kadar resmi bir gizlilik kararı uygulanmamışsa da şu an itibariyle savcılık makamı ve başsavcılık tarafından dosyaya uygulanan fiili bir gizlilik var” diyen avukat Yalçın, Tahir Elçi cinayeti soruşturma dosyasında adli birimlerin ve siyasi iradenin faillerin ortaya çıkarılması konusunda isteksiz olduğunu da ifade etti.

Tahir Elçi anıldı

Fotoğraf: MA

Tahir Elçi’nin dördüncü ölüm yıldönümünde ise Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte anmalar düzenlendi.

Diyarbakır’daki anma programı, bugün saat 10:15’te Diyarbakır Adliyesi önünden Tahir Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare önüne yapılan yürüyüş ile başladı.

Avukatların cübbeleriyle katıldığı yürüyüş Elçi’nin vurulduğu yerde yapılan basın açıklaması ile devam etti. Burada Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi birer konuşma yaptı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Aydın, Elçi’nin meslek hayatı boyunca mağdurların yanında olduğunu ve yine bu sebepten hayatını kaybettiğini, dosyasının “yetkililer tarafından meçhule gönderilmek istendiğini” söyledi.

“Failleri tespit için hazırlattığımız bilimsel raporda failler üçe indi ama elde edilen ne yazık ki hiç. Failler gösteren bazı deliller adli tıpta ortadan kaldırılmış. Yazdığımız dilekçeler tıpkı senin yazdıkların gibi cevapsız kaldı. Saklayabileceklerini mi sanıyorlar, sanmıyorum. Takipçisi olacağız.”

Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi de, geçen yıl kurdukları Tahir Elçi Vakfı adına bir konuşma yaptı.

Türkan Elçi, “Ölümünün, tesadüfi bir ölüm olduğuna inandırmak istiyorlar bizi. Oysa biliyoruz ki katiller elini kolunu sallayarak yürüyor taş sokağımızda” dedi.

“Dört ayaklı kapına ömrümüzün sonuna dek geleceğiz” diyen Elçi, açıklamasını şöyle noktaladı:

“Belki karanlık cinayet, faili meçhul olmaktan çıkar, aralanır zulmet ellerin kara perdesi, aramıza ördüğümüz korku duvarları yıkılır. İşte o zaman adalet mülkün temeli, mülk kardeşliğimizin temeli olur. Belki bir adalet yağmuru yağar, bu ülke Tahir olur. Belki bir nebze de olsa biter bu sokakta bizi öldüren bu sonbahar havası.”

Anma programı, Dört Ayaklı Minareye bırakılan karanfillerle son buldu.

Ardından HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve İmam Taşçıer, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Türkan Elçi ve anmaya katılan avukatların da aralarında bulunduğu grup, Elçi’nin Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret etti.

Elçi ayrıca ölümünün 4’üncü yılında birçok kentte düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Anmalarda yapılan açıklamalarda, “Tahir Elçi’nin yarım kalan mücadelesi, mücadelemiz olmaya devam edecek” denildi.


Tahir Elçi anma haftası programı


Karınca, Mezopotamya Ajansı, BBC Türkçe
Previous post
Türk-İş'in 2020 için asgari ücret teklifi: 2 bin 578 lira
Next post
Britanya’da İşçi Partisi iktidarı mümkün mü? – Kumru Başer