Ana SayfaBilim ve TeknolojiTartışmalı yasa yürürlükte: Rusya’da devlet internetin kontrolünü eline aldı

Tartışmalı yasa yürürlükte: Rusya’da devlet internetin kontrolünü eline aldı

HABER MERKEZİ – Rusya’da tartışmalı internet yasası yürürlükte. Uzmanlar, devletin bu yasayla teknik olarak internetin kontrolünü eline aldığını söylüyor. RSF de yasayla birlikte internet sansürünün yeni bir aşamaya ulaştığını belirtiyor.

Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Mayıs ayında onaylanan tartışmalı yasa yürürlüğe girdi.

Böylece ülkede ‘devlet kontrolü altında bağımsız bir internete’ sahip olunmasının önü açıldı.

Yasa, kullanıcı bilgilerinin kapsamlı bir biçimde kayıt altına alınmasını da öngörüyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Roskomsvoboda (Ağın Özgürlüğü İçin) adlı sivil toplum örgütü bünyesinde çalışan internet uzmanı Aleksandr İsavnin, Rusya devletinin bu yasayla teknik olarak internetin kontrolünü eline aldığını söyledi.

Şimdiye kadar Rusya’da internet sağlayıcılarının serbest piyasa koşullarında çalışabildiklerini belirten İsavnin, devletin artık kuruluşlara doğrudan etkide bulunabileceğini kaydetti.

İnternetin hızı düşebilir

Söz konusu yasanın hayata geçmesi için Rusya’da iletişimi denetleyen kurum Roskomnadzor’un denetimine açık internet bağlantı noktaları oluşturması gerekecek.

Bunun içinse internet altyapısının yenilenmesine ihtiyaç var. Ayrıca internet sağlayıcı şirketlerin çeşitli cihazlar edinmesi gerekiyor.

İsavnin, internette tekelleşmenin sağlanması halinde bunun internet hızını düşürebileceğini ve interneti pahalı hale getirebileceğini söylüyor.

RSF: İnternet sansürü yeni bir aşamaya ulaştı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü ise yasayla birlikte Rusya’da internet sansürünün yeni bir aşamaya ulaştığını ifade etti.

Örgüt, yasanın ifade özgürlüğü ve bilgiye engelsiz erişim hakkına aykırı olduğunu vurguluyor.

Birçok muhalif internet sitesinin erişime kapatıldığı Rusya’da yeni kabul edilen internet yasasına karşı ilkbaharda binlerce kişinin katılımıyla bir eylem düzenlenmişti.

Rusya’da yaşayanlar ülkenin dijital olarak kendini dünyadan tecrit edeceği ve hükümetin interneti siyasi nedenlerle kapatabileceği endişesini taşıyor.

Hükümet ise bu iddiaları reddediyor. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, hükümetin Rusya’yı internetten koparma planı olmadığını savunuyor.

Previous post
Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü
Next post
Kürtçe yazılı mezar taşı askerlerce kırılıp götürüldü