Ana SayfaGüncelTelefon sonrası Erdoğan’dan ABD’ye gitme kararı

Telefon sonrası Erdoğan’dan ABD’ye gitme kararı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesi sonrasında 13 Kasım’da ABD’ye gideceği bildirildi. Trump, Erdoğan’ı görmeyi sabırsızlıkla beklediğini duyurdu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile dün gece saatlerinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede ikili meselelerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri ele aldıkları belirtilen iki liderin, 13 Kasım’da Washington’da görüşeceklerini teyit ettikleri açıklandı.

Bu açıklamanın hemen ardından ABD Başkanı Trump, Twitter’da Erdoğan ile “çok iyi bir telefon görüşmesi” gerçekleştirdiğini duyurdu.

Trump, Erdoğan’ın kendisine, ABD operasyonunda ölen IŞİD’in eski lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin eşi ve kız kardeşi dahil yakaladıkları çok sayıda IŞİD’li hakkında bilgi verdiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Suriye ile sınırları, terörün kökünün kurutulmasını, Kürtlerle düşmanlık haline son verilmesini ve pek çok diğer konuyu da konuştuk. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı haftaya Çarşamba günü, 13 Kasım tarihinde Beyaz Saray’da görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Twitter üzerinden “13 Kasım’da ABD’ye gerçekleştireceğimiz ziyaretle birlikte, bugün yapmış olduğumuz telefon görüşmesinin ikili ilişkilerimiz ve bölgesel meselelerle ilgili hayırlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.

Erdoğan gitmekte kararsızdı

Trump, Ekim ayının başında “çok iyi anlaşıyoruz” dediği Erdoğan’ı ABD’ye davet ettiğini duyurmuş, Erdoğan da konuyla ilgili ilk açıklamasında, “13’ünde tabii ki bu davete icabet edeceğiz. Bir heyet olarak giderek oradaki görüşmelerimizi yapacağız” demişti.

Ancak geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi’nde, hem 1915 Ermeni Soykırımı’nı tanıyan karar hem de Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısı ezici çoğunlukla kabul edilmişti.

Bu tasarıların kabulü Ankara’nın tepkisine yol açmıştı.

Bu oylamaların üzerine Erdoğan da ziyaretiyle ilgili olarak “henüz karar vermedim, soru işaretlerim var” açıklamasını yapmış, kararını gözden geçirmekte olduğu yönünde mesaj vermişti.

Son olarak dün partisinin Meclis grup toplantısında konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP lideri Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ı işaret ederek “Gitmeden önce kendileriyle telefon görüşmesi yapacağız. O telefon görüşmesine göre nihai kararımızı vereceğiz” demişti.

Jeffrey’den Ankara ziyareti

Öte yandan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin, Cuma günü Türkiye’yi ziyaret ederek Ankara’da savunma ve dışişleri bakanlıklarında temaslarda bulunacağı bildirildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Press report from Turkey: Releases in the shade of firings, detentions and hearings
Sonraki Haber
FARC’a dönük bombardıman: Çocuklar da öldürüldü, hükümet gizliyor