Ana SayfaDünyaTrump duyurdu: ABD ile Taliban görüşmeleri yeniden başladı

Trump duyurdu: ABD ile Taliban görüşmeleri yeniden başladı

HABER MERKEZİ – Şükran Günü sebebiyle Afganistan’a bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Trump, Taliban ile barış görüşmelerine yeniden başlanıldığını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Şükran Günü sebebiyle ABD askerlerini ziyaret etmek için Afganistan’ın başkenti Kabil dışındaki Bagram Hava Üssü’ne gitti.

Trump burada Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile de bir araya geldi.

Askerlerle birlikte Şükran Yemeği yiyen Trump yaptığı konuşmada, Taliban ile barış görüşmelerini yeniden başlattığını söyledi.

“Taliban anlaşmak istiyor ve biz de onlarla görüşüyoruz, aynı zamanda bir ateşkes olması gerektiğini söylüyoruz. Orada (Afganistan) bir anlaşmaya varana ya da tam bir zafere ulaşana dek kalacağız. Onlar (Taliban) anlaşma yapmayı çok istiyor. Ateşkesin olması gerektiğini söylüyoruz ancak onlar ateşkes yapmak istemediler. Şimdi ise ateşkes yapmak istiyorlar. Bunun bu şekilde gelişeceğine inanıyorum.”

Trump, ABD’nin şimdiye kadarki görüşmelerde askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından ateşkes yapılması için ısrar ettiğini savundu.

ABD-Taliban görüşmeleri

ABD Başkanı Trump, Eylül ayında Afganistan’daki çatışmalara son vermek için Taliban’la yaklaşık bir yıldır sürdürülen görüşmelere son verdiğini açıklamıştı.

Trump, Camp David’de Afganistan Devlet Başkanı Gani ve Taliban liderleriyle düzenlenecek olan gizli görüşmeyi de iptal etmişti.

ABD’nin 18 yıldır devam eden operasyonlarını sonlandırmak için Taliban’la yürüttüğü görüşmeler, Taliban’ın düzenlediği saldırıda bir ABD askerinin hayatını kaybettiği gerekçesiyle durdurulmuştu.

Afganistan’daki Taliban örgütünün başmüzakerecisi Şir Muhammed Abbas Stanikzay ise aylardır süren müzakereleri anlaşmaya varmak üzereyken durduran Trump’a görüşmelere devam etmek isterse “kapılarının açık olduğunu” duyurmuştu.

Taliban geçen hafta üç yıldır alıkoyduğu ABD ve Avustralya’lı iki kişiyi, üç yüksek düzey mahkum karşılığında teslim etmişti.

Şu an 2020 seçimleri için kampanya turlarına başlayan Trump, 2016’daki seçim kampanyası sırasında Afganistan’daki savaşa son vermeyi vadetmişti.

Ancak daha sonra askerlerin tamamını geri çekmek yerine, asker sayısını 8 bin 600’e indirmek istediğini açıklamıştı. Şu an Afganistan’da 13 bin ABD askeri var.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe
Previous post
Kente Marksist bir bakış
Next post
Siyasetin Kürtsüzleşmesi ve demokratik siyasette ısrar – Mehmet Nuri Özdemir