Ana SayfaGüncelTrump-Erdoğan görüşmesi: Neler oldu, kim ne dedi?

Trump-Erdoğan görüşmesi: Neler oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın Beyaz Saray’daki baş başa görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü. Heyetler arası yapılan toplantıların da adından Erdoğan ve Trump kameraların karşısına geçti. Trump “100 milyar dolarlık ticaret hacmi için anlaştık” derken, “100 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine nasıl erişebileceğimizi ortaya koyduk” ifadelerini kullanan Erdoğan ise ABD ile ilişkilerde ‘yeni bir sayfa açmakta kararlıyız’ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Görüşme öncesi açıklama yapan Erdoğan, “Sayın Başkan, zaten biraz sonra geniş detaylı basın toplantısı yapacağız. Şimdilik başka bir ifade kullanmamıza gerek yok” dedi.

Trump ise “Türkiye ile ticaret hacmimizi geliştirmek istiyoruz. Şimdilik 20 milyar dolarda, bunu 100 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu hızlı bir şekilde yapabiliriz. S-400’ler hakkında konuşacağız, F-35’lerden bahsedeceğiz” açıklamasında bulundu.

Türkiye ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirten ABD Başkanı, “Suriye’de ateşkes çok iyi işliyor. Kürtler memnun görünüyor. ABD Suriye’de sadece petrolü güven altına almak için asker bıraktı” diye konuştu.

Açıklamaların ardından basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü.

Baş başa yapılan görüşmenin ardından ise heyetler arası görüşmelere katılan Erdoğan ve Trump, kameralar karşısına geçti.

Trump: 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için anlaştık

Ortak basın toplantısında ilk sözü ABD Başkanı Trump aldı.

Son derece faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “büyük bir hayranı” olduğunu söyleyen Trump’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Suriye’deki durumu konuştuk. Bugün ateşkes işlemeye devam ediyor.
“Türkiye herkesin bildiği gibi çok iyi bir NATO müttefiki ve stratejik ortak.
“Silah satışı konusunda da büyük bir işbirliğimiz var. Milyarlarca dolarlık silah satışımız var. Türkiye F-35 parçalarını üretiyor.
“Türkiye’nin S-400 satın alması büyük zorluklar çıkartıyor. S-400 meselesi için çalışmalar devam edecek.
“100 milyar dolarlık ticaret hacmi için anlaştık. Bu ABD için de çok iyi olur. Bizim ticaret açığımızı da azaltmayı hedefliyoruz. Türkiye’den piyasalarını daha fazla açmasını talep ediyoruz ve bunu da yapıyorlar.”

Erdoğan: Yeni bir sayfa açmakta kararlıyız

Trump’ın ardından söz alan Erdoğan ise “Kapsamlı ve samimi görüşmeler kaydettik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları ise şöyle:

“Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı zeminde ilerletilmesi, iş birliğimizin derinleştirilmesi konularında hemfikiriz. Köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız.
“Terörle mücadele konusunda ortak irade belirttik. Türkiye ve ABD DEAŞ’ı tamamen bitirmek ve Suriye’ye istikrar getirmek için birlikte çalışabilir. ABD’nin bölgede en çok güvenebileceği ortağı Türkiye’dir, böyle olmalıdır.
“100 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine nasıl erişebileceğimizi ortaya koyduk.
“Başkan’a uygun teklif verilmesi halinde Patriot almak istediğimi yeniden söyledim.
“Temsilciler Meclisi’nde alınan kararların milletimizi üzdüğünü Sayın Başkan’a ilettim.”

Erdoğan ABD’li senatörlerle görüştü

Basın toplantısı öncesinde ise Erdoğan ve Trump, Beyaz Saray’da senatörlerle bir araya geldi.

Canlı yayınlanan görüşmede senatörler S-400 hava savunma sistemlerinin alınmasına dair endişelerini dile getirdi ve Türkiye’nin Kürtlere karşı herhangi bir saldırıda bulunmasını istemediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan senatörlere verdiği yanıtta, “Kürtlerle teröristler arasında bir ayrım yapmak gerekiyor. Kürtler benim kardeşlerim ve en fazla Kürt benim ülkemde yaşıyor” dedi.

Erdoğan, ‘güvenli bölge’ için ise “Biz planları yaptık, projeleri hazırladık, burada adımı atarsak 6 ay ile 2 yıl arasında 1 milyon mülteciyi bu güvenli bölgeye yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka ve Deyr ez Zor bölgesine yerleştirebiliriz” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada görüşmeye katılan senatörlerin adları şöyle sıralandı: Lindsey Graham, Jim Risch, Ted Cruz, Joni Ernst, Rick Scott.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Chris Murphy, Trump’ın Erdoğan ile baş başa görüşmesi sonrası senatörlerle Beyaz Saray’da bir araya gelmesini yorumladı.

Murphy Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Açık konuşalım, Trump’ın Cumhuriyetçi senatörleri Erdoğan’la tanışmaları için davet etmesinin sebebi, kendisi sert davranmadan ‘Bakın Erdoğan’a karşı serttim’ mesajını vermek. Yani Erdoğan bir süre hafif eleştirilere katlanacak sonra da Trump’tan ne istiyorsa almaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan görüşmelerin sürdüğü sırada Beyaz Saray önünde Erdoğan’a yönelik protestolar düzenlendi.

Beyaz Saray’dan açıklama

Erdoğan-Trump görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan da bir açıklama geldi.

Açıklamada, “Diğer alanlarda ilerleme sağlamak için, savunma alanındaki ortaklığımızı güçlendirerek, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına ilişkin konuların çözülmesi hayati önem taşımaktadır” ifadesi kullanıldı.

“Trump, Erdoğan’a yeni bir paket sunacak” iddiası

ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesi bugünkü haberinde, Trump’ın Erdoğan’a ikili görüşmede yeni bir paket sunacağını yazmıştı.

Gazeteye göre Trump geçen hafta Erdoğan’a gönderdiği mektupta, 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması ve ABD’nin Türkiye’ye yaptırımlarının engellenmesi için yeni öneriler sunmuştu.


Karınca, Amerika’nın Sesi, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Urfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda patlama
Sonraki Haber
Cinsel şiddete karşı kampanya: 'Öyle değil böyle'