Ana SayfaDünyaTürkiye-Rusya ortak devriyesi başladı: Kim ne diyor?

Türkiye-Rusya ortak devriyesi başladı: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Ankara, Türkiye ile Rusya askerlerinin ilk ortak devriyesine başladığını bildirdi. ‘Soçi Mutbakatı’ kapsamında yapılan devriyeyle birlikte Moskova ve Şam’dan Kuzeydoğu Suriye’deki duruma ilişkin açıklamalar geldi.

Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de varılan mutabakat çerçevesinde Kuzeydoğu Suriye’de iki ülke askerlerinin ilk ortak devriyesi başladı.

Ortak devriye Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Sevimli köyünün 500 metre ilerisinde, Kuzeydoğu Suriye’nin Dırbesiye (Derbesiye) ile Serekaniye (Resulayn) arasındaki bölgede yapılıyor.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) ortak devriyeye ilişkin şu açıklama geldi:

“Rusya Federasyonu ile 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi’de varılan mutabakat çerçevesinde; Türk ve Rus askeri unsurlarının ve İHA’ların iştirakiyle ilk ortak devriye, Fırat’ın doğusundaki Derbesiye bölgesinde başladı.”

Geçen hafta devriye görevinde yer almak üzere Rusya’dan yaklaşık 300 askeri polis bölgeye gönderilmişti.

MSB, mutabakat kapsamında Rusya’dan ikinci askeri heyetin bugün Ankara’ya geleceğini de duyurdu.

Ziyaretin “taktik ve teknik” konuları görüşmek üzere gerçekleşeceği belirtildi.

Güler, Gerasimov ile son gelişmeleri görüştü

Diğer yandan Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Güler’in, Gerasimov ile yaptığı görüşmede bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Esad: Soçi Mutabakatı geçici

Kuzeydoğu Suriye’deki son gelişmelerle birlikte Moskova ve Şam’dan da açıklamalar geldi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye devlet televizyonuna verdiği röportajda ‘Soçi Mutabakatı’nın geçici olduğunu belirterek, ülkenin kuzeydoğusunun yakın gelecekte kurtulacağına inandıklarını ifade etti.

Türkiye ile Suriye arasında bir düşmanlık oluşmaması için Rusya ve İran gibi ülkelerin gösterdiği çabanın önemli olduğunu vurgulayan Esad, Şam yönetiminin ülkenin kuzeydoğusunu yeniden kontrol altına almak istediğini ancak bunun, “bölgedeki yeni gerçeklik” çerçevesinde adım adım ilerleyen bir süreç olduğunu söyledi.

Lavrov: Kürt sorunundan kaçamazsınız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Moskova ile Ankara’nın Suriye’deki eylemlerinin, bu ülkedeki Kürtlerin geleceğinin sakin bir biçimde konuşulması için gerekli olan koşulları yarattığını belirtti.

Rossiya-24 televizyonuna demeç veren Lavrov, Soçi’de varılan mutabakata ilişkin olarak, “Suriye’deki Kürtlerin geleceği hususunu askeri eylemler arasında konuşmak yerine, bu konuda sakin bir biçimde anlaşmaya varılmasını olanaklı yapan koşulları yaratmış olduk” dedi.

Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürt sorunundan kaçamazsınız. Söz konusu sorun, Suriye krizinin parçası olmaktan çok, çok daha geniş bir problem. Irak’ta yaşayan Kürtler var, İran’da yaşayan Kürtler var, tabii ki Türkiye’de de çok sayıda Kürt yaşıyor.
“Kimse bu ülkelerin, bu bölgenin Kürt sorunu nedeniyle yaşanan bir gerginlik sebebiyle infilak etmesini istemez. Hiç kimse Kürtlerin kendilerini ikinci sınıf insanlar olarak hissetmelerini de istemez.”
Fotoğraf: Twitter /@tcbestepe

Kuzeydoğu Suriye gündemiyle Rusya’nın Soçi kentinde, 22 Ekim’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinin ardından 10 maddelik mutabakat metni açıklanmıştı.

Buna göre Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatla girdiği bölgelerin doğu ve batısında 10 kilometrelik derinlikte -Kamişlo şehri hariç- Türkiye ve Rusya askerlerinin ortak devriye yapacağı kaydedilmişti.


Karınca, DW Türkçe, Sputnik, BBC Türkçe, MA
Previous post
Hasta bebeğiyle beraber 11 aydır cezaevinde olan Hülya Usanmaz tahliye edildi
Next post
Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü