Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Türkiye’de 2 buçuk milyon çocuk işçi var’

‘Türkiye’de 2 buçuk milyon çocuk işçi var’

HABER MERKEZİ – HDK’nin “Göç, mültecilik ve ayrımcılık” başlıklı sempozyumunda konuşan gazeteci Ercüment Akdeniz, Türkiye’de iki buçuk milyon çocuk işçi çalıştırıldığını söyledi.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) düzenlediği “Göç, mültecilik ve ayrımcılık sempozyumu”, Şişli’de bulunan Kenter Tiyatrosu’nda ikinci gününde devam etti.

HDK Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sedat Şenoğlu, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı sempozyumun “Göç, emek sömürüsü ve mücadelesi” başlıklı oturumuna gazeteci Ercüment Akdeniz ve yazar Ferda Koç konuşmacı olarak katıldı.

Ercüment Akdeniz, İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 binin üzerinde Suriyeli işçinin kayıt dışı çalıştırıldığını söyledi.

Akdeniz, burada bulunan atölyelerde çalışan Suriyeli işçilerin çoğunun çocuk olduğunu ve bu çocukların Avrupa menşeli ürünlerin yapımında çalıştıklarını söyledi.

DİSK’in verilerine göre Türkiye’de 2 milyon çocuk işçinin olduğunu belirten Akdeniz, Suriye’deki savaş ile birlikte gelen göçlerle bu sayının iki buçuk milyonu bulduğunu kaydetti.

Göçlerle birlikte çocuk işçiliğinde yaş ortalamasının 6’ya düştüğünü ve çalışma saatlerinin de yükseldiğini söyledi.

Suriyeli mültecilere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılara da değinen Akdeniz, şu ifadeleri kullandı:

“Savaştan kaynaklı travma yaşayan Suriyeliler bir sonraki travmayı da Türkiye’de yaşıyor. Hem iş yaşamında hem de sosyal yaşam içinde Suriyeliler istenmiyor. Suriyelilere karşı muazzam bir ön yargının örgütleniyor. Suriyeliler her kesin ortak ötekileştirdiği bir kesim oldu. Ancak yapılan araştırmalarda Suriyelilerin yüzde 52’si Türkiye’de kalmak istemiyor.”

‘Kürtler ucuz iş gücü olarak görüldü’

Ardından söz alan Sendika.org yazarı Ferda Koç, “Kürt göçü ve Türkiye’nin büyük proleterleşme süreci” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

1980’li yıllarda devletin değişik organizasyonlarla işçiliği teşvik ettiğini belirten Koç, Kürt illerinden gelen göçlerle birlikte Kürt işçilerin ‘ucuz iş gücü olarak uzun yıllar kullanıldığını’ ifade etti.

Bu dönemde işçilerin var olan haklarında ciddi erimelerin olduğunu ifade eden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni bir işçi gurubu eski işçi kitlesinin içine katıldığında patronlar eski işçi gurubuna istediğini yaptıramıyor. Ancak yeni gelen işçi kitlesine katılan istediği koşulları dayatabiliyor ve muazzam derecede ucuz iş gücü olmuş oluyor. Eğer sınıf gücünü seferber edip bir genel hareketinin içine girip bir mücadele zemini yaratırsa bu durumun önüne geçilebilir.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeşiller Partisi'nden Türkiye'ye yaptırım çağrısı
Sonraki Haber
Sur'da, öldürülen kadınlar anısına Kadın Yaşam Ormanı kuruldu