Ana SayfaGüncelTutuklu eski milletvekili Mülkiye Birtane hakkında 15 yıla kadar hapis istemi

Tutuklu eski milletvekili Mülkiye Birtane hakkında 15 yıla kadar hapis istemi

HABER MERKEZİ – Tutuklu bulunan eski HDP Milletvekili ve DTK Divan Üyesi Mülkiye Birtane hakkında ‘örgüt kurmak ve yönetmek’ suçlamasından 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Divan Üyesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars eski milletvekili Mülkiye Birtane hakkında, “örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP’li milletvekilleri Semra Güzel, Ebru Günay, Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz, İmam Taşçıer ile HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan’ın izlediği duruşmaya, Birtane, tutuklu bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bileşim (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Duruşmada konuşan Birtane, bir yıldan fazla bir süredir tutuklu olduğunu belirtti ve önceki ifadelerini tekrarladığın söyleyerek, tahliyesini istedi.

Ardından söz alan Birtane’nin avukatlarından Pirozhan Karali, müvekkiline yöneltilen suçlamaların milletvekili kimliğiyle yaptığı fiiller olduğunu, bu fiillerinin de suç unsuru olmadığını dile getirdi.

Müvekkilinin DTK üyesi olduğu ve DTK faaliyetlerine katıldığı için “örgüt kurmakla” suçlandığını vurgulayan Karali, dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından Meclis açılış resepsiyonuna katılması yönünde DTK’ye davet gönderdiğini hatırlattı.

DTK üyeliğinin suç olmadığına ilişkin Yargıtay kararı bulunduğunu dile getiren Karali, dosyada tanık ifadelerinin bulunduğunu, tanıklarının da müvekkilinin suçlayıcı ifadelerde bulunmadığını ifade etti.

Karali, emniyetten gelmesi beklenen veri dışında, dosyadaki tüm delillerin toplandığını, müvekkilinin delilleri karartma gibi bir durumda olmadığına dikkat çekti.

‘Tedavisini yarıda kesip Türkiye’ye döndü’

Müvekkilinin yurt dışında tedavi gördüğü sırada hakkında yakalama kararı çıkarıldığını, ancak daha sonra bu kararın kaldırıldığını belirten Karali, Birtane’nin tedavisini yarıda keserek Türkiye’ye döndüğünü söyledi.

Dosyadaki soruşturmanın sürdüğü süre içinde müvekkilinin hakkında yurt dışı yasağı bulunmamasına rağmen yurt dışına çıkmadığını kaydeden Karali, müvekkilinin kanser tedavisi gördüğünü, kanserin nüksettiğine yönelik doktorların şüphesi bulunduğunu ve müvekkilinin tedavi olması için tahliye edilmesini talep etti.

Avukat Emel Sayın da meslektaşlarının beyanlarına katıldığını belirterek, Birtane’nin sağlık durumunun ciddiyetine dikkat çekti.

“Müvekkilim Almanya’da kanser tedavisi görüyordu ve savcılığın daveti üzerine ülkeye geri göndü. Sadece ifadesinin alınacağı söylenerek örgüt yöneticiliği gerekçe gösterilerek tutuklandı. Buda kendisinin kaçmadığını ve kaçmayacağını gösteriyor.
Müvekkilimin sağlık durumu tehlike boyutundadır. Bir yıldır kanser için yapılması gereken tetkik yapılmadığı için hastalığı ne aşamada olduğunu bilmiyoruz.”

Hapis cezası istendi

Savunmaların ardından esas hakkındaki mütalaasını veren savcı, Birtane’nin “Örgüt kurmak ve yönetmek”ten 10 ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Birtane’nin avukatları, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapmak için süre istedi.

Mahkeme, avukatların savunmalarını hazırlanmaları için duruşmayı erteledi.


MA
Previous post
Britanya’da İşçi Partisi iktidarı mümkün mü? – Kumru Başer
Next post
İzmir'de Alevilerin evleri işaretlendi, Vali'ye göre “mezhepsel bir durum değil”