Ana SayfaDünyaVenedik’te acil durum ilan edildi

Venedik’te acil durum ilan edildi

HABER MERKEZİ – Son 53 yılın en büyük su baskınının yaşandığı ve iki kişinin yaşamını yitirdiği Venedik’in de içinde yer aldığı Veneto bölgesinde acil durum ilan edildi.

İtalya’nın kanallarla çevrili turistik kenti Venedik’te deniz seviyesinin yükselmesiyle kentin yüzde 80’i sular altında kalmıştı.

Deniz seviyesinin 1,87 metre yükseldiği Venedik’te iki kişi yaşamını yitirmişti.

Venedik yönetimi, kentte suların yeniden yükseleceği uyarısında da bulunmuştu.

UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Venedik’teki en önemli tarihi yapılarından San Marco Bazilikası’nın da su baskınından zarar gördüğü bildirilmişti.

Acil durum ilanı

Bunun üzerine İtalya’da Bakanlar Kurulu, Venedik’e yardım için özel gündemle toplandı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre toplantıda, bölgede hasara uğrayan yerler için acil durum ilan edilmesi kararlaştırıldı.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, su baskınından zarar gören kişilere ilk aşamada 5 bin euroya, ticari işletmelere de 20 bin euroya kadar tazminat verileceğini, daha fazla yardıma ihtiyaç duyanların teknik incelemelerle belirleneceğini açıkladı.

“Bu bir iklimsel acil durumdur”

Venedik’in büyük kısmının sular altında kalmasına yol açan su baskınları, Belediye Başkanı Luigi Brugnaro tarafından iklim değişikliğiyle ilişkilendirilmişti.

Çevre örgütü Greenpeace’in İtalya ofisi de yaptığı açıklamada, “İtalya kuzeyden güneye bir dizi aşırı iklim olayının etkisi altında. Venedik’te olanlar güçlü bir örnek. Bu yalnızca bir olumsuz hava koşulu vakası değil, bu iklimsel acil durumdur ve faydasız sözler değil, güçlü eylemler gerektirir” dedi.

UNESCO Dünya Mirasları Merkezi ise Venedik’in, aşırı turizm ve cruise gemilerinin yol açtığı hasarın yanı sıra “iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı da büyük ölçüde savunmasız” olduğunu vurguladı.

Çevre Koruma ve Araştırma Yüksek Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, deniz sularının yükselmesi nedeniyle yaşanan seller 1990’lara kadar yılda 6-8 kez görülürken, bugün bu ortalama yılda 10-12’ye yükselmiş durumda.


İklim değişikliği: Venedik’te kentin yüzde 80’i sular altında, iki kişi öldü




Önceki Haber
İstanbul'da park halindeki belediye otobüsü yandı
Sonraki Haber
Maraş'ın AKP’li belediye başkanından Trabzonlu kadına: ‘Sizi biz Müslüman yaptık’