Ana SayfaDünyaVolkswagen’dan ‘erteleme’ açıklaması: İnsanlar öldürüldüğü müddetçe temel atmayacağız

Volkswagen’dan ‘erteleme’ açıklaması: İnsanlar öldürüldüğü müddetçe temel atmayacağız

HABER MERKEZİ – Volkswagen’ın CEO’su Diess, Türkiye’de yatırım yapma kararını askıya almasına ilişkin “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” açıklamasında bulundu.

Manisa merkezli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kuran Almanya otomotiv şirketi Volkswagen, Türkiye’deki araç üretim fabrikasının kuruluşuyla ilgili nihai kararı ertelediğini duyurmuştu.

Söz konusu erteleme kararı, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri harekatının başlamasının ardından gelmişti.

Şirketin CEO’su Herbert Diess, Manisa’ya fabrika açma planları konusunda, Türkiye’nin askeri harekatına dikkat çekerek, “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” açıklamasını yaptı.

DW Türkçe’nin haberine göre Diess, İngilizce kaleme aldığı “Küresel Şirket Olmanın Anlamı” başlıklı yazısında, son dönemde birçok mektup aldıklarını, kamuoyunda kendilerine çağrılar yapıldığını belirtti.

“Bir taraftan Volkswagen’ın siyasi bakımdan tarafsız, salt ekonomik değerlendirmeler ışığında karar alması beklentisi dile getirilirken, diğer taraftan Türkiye kararının ahlaki açıdan gözden geçirilmesi beklentisi gündeme getiriliyor.”

Volkswagen CEO’su Diess, Türkiye’de yatırım yapmanın şirketin “ekonomik çıkarına olduğunu” ancak buna rağmen son gelişmeler ışığında yeni fabrika açma kararlarını ertelediklerini hatırlattı.

Diess, bu kararlarını “Eğer şirketler, uluslararası hukuk ve insan haklarının sadece hükümetlerin sorumluluğunda olduğu görüşüyle hareket ederse pazar ekonomisi etik temellerini kaybeder” sözleriyle savundu.

Volkswagen CEO’su, Türkiye’ye yeni yatırım kararına yeşil ışık yakmak için belirledikleri koşulu ise şu ifadelerle açıkladı: “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız.”

Bununla birlikte Diess, “Yaptırımlar, korumacılığa yol açacak nitelik kazanmamalı” vurgusunu yaparak, uluslararası ticaret ve yakın ekonomik bağların her zaman barış, refah ve özgürlüğün gelişmesine katkıda bulunduğuna dair inancını aktardı.

Herbert Diess, yazısını şöyle tamamladı:

“Türkiye’ye yeni fabrika kararımız kesinleşmedi. Kesin olan ise şu: Etik hareket etmek, basit yanıtlar demek değildir. Bu, hem hükümetler hem bizim için geçerli.”



Önceki Haber
İHD MYK üyesi Raci Bilici'ye 15 yıla kadar hapis istemi
Sonraki Haber
HDK: Yaklaşık 240 siyasetçi kadın cezaevinde