Ana SayfaGüncel112 Acil Çağrı Merkezleri’nde beş dilde hizmet var, Kürtçe yok

112 Acil Çağrı Merkezleri’nde beş dilde hizmet var, Kürtçe yok

HABER MERKEZİ – 112 Acil Çağrı Merkezleri’nde Türkçenin yanı sıra İngilizce, Arapça, Almanca ve Rusça dillerinde hizmet veriliyor. Sağlık örgütü temsilcileri dil seçenekleri arasında Kürtçenin bulunmamasının ayrımcılık ve hak ihlali olduğunu belirterek, anadilinde sağlık hizmeti almanın yaşam hakkıyla eşdeğer olduğunu söyledi.

Türkiye’de 112 Acil Çağrı Merkezleri, Türkçenin yanı sıra İngilizce, Arapça, Almanca ve Rusça dillerinde hizmet veriyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, çok dilli hizmet veren Çağrı Merkezleri’nde Kürtçenin yer almamasını Meclis gündemine taşıdı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaman ve Fahrettin Kılıç’a konuşan, Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Mehmet Şerif Demir ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Sekreteri Mehmet Nur Ulus ise beş dil arasında Kürtçenin olmamasını ayrımcılık ve hak ihlali olarak değerlendirdi.

“Yaşam hakkı”

Demir, anadilinde sağlık hizmeti almanın yaşam hakkı ile eşdeğer olduğunu belirterek, hastanın anadilinde kendini ifade edememesi muayene sürecinde hastalık öyküsünü doğru verememesine neden olduğunu söyledi:

“Tıbbi muayenede esas, hastanın öyküsünü almaktır. Bir hastanızın öyküsünü almadan onun tanısını koymanız ve tedavi etmeniz mümkün değildir. Şu ana kadar hiçbir laboratuvar, radyolojik yöntem, hastadan alınan öykünün yerini dolduramamıştır.
“Kendini anadiliyle ifade edememe, ağrısını, sıkıntısını, derdini anlatamamasının, hasta-hekim arasında etkili bir iletişim kurulamayacağı, hastanın bilgilendirilmesi ve tedavi hakkının engellenmesi sonucunu doğuracaktır.”

Kürt illerinde yaşayan insanların anadilinin Kürtçe olduğunu dile getiren Demir, Kürtçe sağlık hizmeti verilmemesinin bir ayırımcılık ve hak ihlali olduğunu belirterek, hekimler olarak anayasal bir insan hakkı olan ‘sağlık hakkı’ için anadilinde sağlık hizmeti almanın elzem bir durum olduğunu bildiklerini ifade etti:

“Eşit, ulaşılabilir, nitelikli, parasız ve anadilde sağlık hakkını savunan meslek odası olarak; sağlığa ulaşım hakkını engelleyen anadillerin önündeki tüm engellerin kaldırılarak evrensel sağlık hizmetine ulaşımın önünün açılmasını talep ediyoruz.”

“Doktor Kürtçe bilmiyorsa hasta kendini dile getiremiyor”

Hastayı tedavi etmek için hastanın dilinden anlamanın önemine değinen SES Diyarbakır Şube Sekreteri Mehmet Nur Ulus da “Doktor Kürtçe bilmiyorsa hasta kendini iyi bir şekilde dile getiremiyor. Hasta kendi dilinde kendisini daha iyi dile getirebilir, ancak ya hasta Türkçe bilmiyor ya da doktor Kürtçe bilmiyor. Sağlık alanındaki bu durum uzun süredir mevcut” dedi.

Acil servisinde çalışan biri olarak hasta doktor ilişkisinde dilin önemine şahit olduğunu belirten Ulus, “Acil durumlarda özelikle hasta, hastalığını acil bir şekilde dile getirmeli ki acil bir müdahalede bulunulsun. Ambulans için de bu böyle. 5 dakikada müdahale edilmesi gereken hastaya dilden kaynaklı yaşanan sıkıntı, o hastanın ölümüne yol açabilir” diye konuştu.

Ulus son olarak, Kürt diline her alanda olduğu gibi sağlık alanında da yer açılması gerektiğini söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP ve CHP'den asgari ücret tepkisi
Sonraki Haber
"Gerçekler için savaşmaktan vazgeçmeyen bir baba": Şaban Vatan 'Yılın Kahramanı' seçildi