Ana SayfaÇalışma Yaşamıİşçi kadınlar Mor Liste ile ‘yok sayılmaya’ karşı DİSK yönetimine aday

İşçi kadınlar Mor Liste ile ‘yok sayılmaya’ karşı DİSK yönetimine aday

HABER MERKEZİ – İşçi kadınlar, tamamı kadınlardan oluşan Mor Liste ile DİSK Genel İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube olağanüstü seçimine giriyor. Sendikada yok sayıldıklarını belirten kadınlar, “Sendikanın karar alma süreçlerinde yokuz. Şubenin tüm yöneticileri erkek, Genel Merkezin yöneticileri erkek. Bu suskunluğu devam ettirirsek hiç bir zaman var olamayacağız” dedi.

İstanbul Anadolu yakasındaki belediyelerde çalışan işçi kadınlar, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş’in İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’de 8 Aralık’ta yapılacak olan olağanüstü seçimine hazırladıkları Mor Liste ile aday oldu.

Tamamı kadınlardan oluşan listenin sözcüsü ise Nazan Çam Ay.

Yaptıkları açıklamada, dünyanın ve sendikanın yarısını oluşturduklarını ancak buna rağmen yok sayıldıklarını ifade eden kadınlar, “Temsil edilmek hakkımız. Çünkü varız, buradayız, kadınız, LGBTİ+’yiz, işçiyiz, emekçiyiz, sendikalıyız” dedi.

Karar alma süreçlerinde olmadıklarını belirten kadınlar, açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Emeğimizin karşılığını görmek için eşitlik temelinde bir arada mücadele etmek istiyoruz. Eylemlerde de varız, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde de… Ama sendikanın karar alma süreçlerinde yokuz. Şubenin tüm yöneticileri erkek, Genel Merkezin yöneticileri erkek. Bu suskunluğu devam ettirirsek hiç bir zaman var olamayacağız.
Türkiye’de sendikal mücadele her zaman bedeli olan ve bedeli ödetilen bir mücadeleydi. Bu bedeli
hayatın yükünü birlikte omuzlayan kadınlar ve erkekler birlikte ödediler. Bu bedeli birlikte
ödememize rağmen sendikalarda emeğimiz görmezden gelindi ve değersizleştirildi.
Biliyoruz ki emek mücadelesi tarihinde, insanlığın eşitlik ve özgürlük mücadelesinde kadınlar hep en önde
oldu. Ama temsil mekanizmalarında hep en sona bırakıldılar.”

‘Kapalı kapılar ardında yürütülen sendika siyasetini kabul etmiyoruz’

Sendikadaki kadın – erkek eşitsizliğine son vermek için yola çıktıklarını belirten kadınlar, “Bundan böyle kadınların emek mücadelesinde süs gibi görülmesini, sembolik konumlara razı edilmesini kabul etmeyeceğiz” dedi ve ekledi:

“Omuz omuza çalışıyorsak omuz omuza yöneteceğiz. Kapalı kapılar ardında delege pazarlıkları ile yürütülen sendika siyasetini kabul etmiyoruz. Delege aracılığı yüzünden işçi ve sendika arasında neredeyse kopan örgütlülük bağı doğrudan temsil ile yeniden tesis edilmelidir. Genel kurullarda işçiler fikir beyan etmeli ve oy kullanmalıdır.”

‘Lütuf değil hak ettiğimiz alanı istiyoruz’

Sendikayı eşitlik ve çoğulculuk temelinde yöneteceklerini dile getiren kadınlar, neden böyle bir listeyi hazırladıklarını da şöyle açıkladı:

“Listenin kadınlardan oluşması kadın egemenliği veya üstünlüğü anlamına gelmiyor. Kadınlardan
oluşan bu liste, tamamı erkeklerin egemenliğinde olan koca bir sistemdeki eşitsizliğe dikkat çekmeyi ve eşitliğin sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu bir başlangıç, sadece başlangıç, küçük bir adım…
Lütuf değil hak ettiğimiz alanı istiyoruz, yani yarısını.”

Kadınlar, sosyal medyada paylaştıkları video ile de ne istediklerini anlattı.

Previous post
Çin'de telefon alırken 'yüz tarama' zorunluluğu uygulaması
Next post
Temelli erken seçim çağrısını yineledi: Bu iktidar ülkeye her gün yeni bir kötülük ekliyor